fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανάδες και ήλιος: Πώς θα προφυλαχθείτε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Είναι τελικά άνιση η μάχη;

Όσοι έχουν πανάδες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς η αντιμετώπιση τους απαιτεί χρόνο, υπομονή και έχει πολλές φορές υψηλό κόστος. Οι πανάδες προκαλούνται τις περισσότερες φορές από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει όταν σε κάποια σημεία του σώματος αυξάνεται για κάποιο λόγο η παραγωγή της μελανίνης.

Οι πανάδες δεν είναι επιφανειακές όπως οι καφέ κηλίδες. Πρόκειται για τις δυσχρωμίες του δέρματος που δημιουργούνται σε πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας. Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τις δυσχρωμίες και τι πρέπει να κάνουμε για να τις εξαφανίσουμε;

Φεύγουν οι πανάδες;

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλές γυναίκες. Οι λευκαντικές κρέμες βοηθούν αρκετά, ωστόσο δεν αρκούν για μια ριζική λύση στο πρόβλημα. Αν το πρόβλημα της δυσχρωμίας που σας ταλαιπωρεί δεν φεύγει με φυσικό τρόπο ή καλλυντικά προϊόντα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας προτείνει μια εναλλακτική θεραπεία για πανάδες. Τα χημικά πήλινγκ βοηθούν όπως και η απολέπιση με μηχανικό τρόπο που γίνεται με μικρο­κρυστάλλους ή με τη μέθοδο της μικρο-δερμο­απόξεσης που κάνει πιο βαθιά απολέπιση. Το laser για πανάδες αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδο θεραπείας των δυσχρωμικών αλλοιώσεων που βασίζεται στην απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας, η οποία διασπά τα κοκκίδια της μελανίνης. Η συγκεκριμένη θεραπεία για τις πανάδες δημιουργεί μια φλεγμονή τοπικά στο σημείο όπου εφαρμόζεται. Τέλος το IPL κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το λέιζερ, αλλά αποτελεί μια ανταγωνιστική σε αυτό μέθοδο, όσον αφορά την τεχνολογία. Αυτή η θεραπεία για τις πανάδες όπως λέει και το όνομα της «Intense Pulsed Light» βασίζεται στην χρήση έντονου παλμικού φωτός. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν προσφέρει μόνο αντιγηραντική φροντίδα, αλλά βοηθά και στην βελτίωση των δυσχρωμικών αλλοιώσεων.

Υπάρχουν παρενέργειες από την θεραπεία;

Η πιθανότερη παρενέργεια από τη χρήση μιας παραπάνω θεραπείας είναι ο προσωρινός ερεθισμός του δέρματος. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν υδροκινόνη σε υψηλές συγκεντρώσεις για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (αρκετά χρόνια) αντιμετωπίζουν επίσης κίνδυνο ωχρόνοσης. Πρόκειται έναν μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος, που θεωρείται η συνέπεια της μακροχρόνιας χρήσης υδροκινόνης 4% και άνω. Παρά τις παρενέργειες ωστόσο, η υδροκινόνη παραμένει ο πιο κοινός και αποτελεσματικός παράγοντας λεύκανσης και αντιμετώπισης του μελάσματος παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η τακτική ιατρική παρακολούθηση, καθώς και η διακοπή της θεραπείας μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ωχρόνοσης. Πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο σας.

Πώς θα προφυλαχθείτε από τον ήλιο αν έχετε ήδη πανάδες

Το μέλασμα μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, η πρόληψη είναι δύσκολη. Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε είναι απαραίτητη η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακών προϊόντων. Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 δείκτη προστασίας και να περιέχει φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, για να μπλοκάρει αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χημικά φίλτρα δεν μπλοκάρουν και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων UVA και UVB, όπως ο ψευδάργυρος και το τιτάνιο. Η συστηματική χρήση αντηλιακής προστασίας ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του μελάσματος. Αν έχετε ήδη πρόβλημα με πανάδες καλό είνα να αποφεύγετε τον ηλιο και να δημιουργείτε ένα "στρώμα" προστασίας στο πρόσωπο με καλλυντικά (πούδρες, foundation) που έχουν δείκτη προστασίας.