fbpx

Ρόδι: Το φρούτο της ομορφιάς και της υγείας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα αμέτρητα οφέλη του ροδιού

Το αγαπημένο ρόδι, ένα φρούτο που έχει αναδειχθεί από πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, περιέχει τανίνες, οι οποίες όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο έντερο, μετατρέπονται στην ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των μιτοχονδρίων. Αυτό φυσικά είναι ένα μόνο απο τα πολλά οφέλη του κόκκινου φρούτου. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Τα πολλαπλά οφέλη

Η φλούδα και ο φλοιός της ροδιάς έχουν στυπτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Ο χυμός της ροδιάς είναι αντιφυσητικός και ανακουφίζει από τυμπανισμούς και στομαχικές διαταραχές. Επίσης αν χρησιμοποιηθεί σε γαργαρισμούς, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.

Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα.

Δρά κατά του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού και του δέρματος.

Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, κατά της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου.

Καταπολεμάει τον διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Προστατεύει τα νεφρά από τις βλαβερές τοξίνες.

Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.

Προστατεύει το συκώτι και βοηθά στην αναγέννησή του.

Τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Διεγείρει την όρεξη, ρυθμίζει τη πεπτική δραστηριότητα και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη.

Η κατανάλωση χυμού από ρόδι αναχαιτίζει τις ιογενείς λοιμώξεις, ενώ εκχυλίσματα από ρόδι έχουν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι της οδοντικής πλάκας.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.

Μελέτη αποκάλυψε ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες, κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ».

Πώς καθαρίζουμε το ρόδι

Για να καθαρίσουμε εύκολα το ρόδι χωρίς να λερωθούμε, το ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Μετά, ανοίγουμε το ρόδι, όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι, μέσα στο νερό, απελευθερώνοντας τους σπόρους.. Σουρώνουμε το νερό και έχουμε έτσι, τους σπόρους μας καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.

Πώς διαλέγουμε καλά ρόδια.

Όσο πιο λαμπερό και κόκκινο είναι τόσο πιο ώριμο και γλυκό είναι. Αποφεύγουμε τα ρόδια των οποίων η φλούδα έχει ανοίξει ή έχει τρύπες διότι αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει χαλάσει από μέσα ή ότι έχει έντομα. Τέλος, πολύ σημαντικό, το πιάνουμε στο χέρι μας και επιλέγουμε να πάρουμε αυτά που είναι πιο βαριά. Όσο πιο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο που ζουμερό είναι. Τα περισσότερο θρεπτικά ρόδια είναι από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια είναι πιο αρεστά συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.







Διαβάστε ακόμα