fbpx

Γυναίκες και αλκοόλ: Μια σχέση καταστροφική για την υγεία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το αλκοόλ καταστρέφει και την ομορφιά μας.

Οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ νωρίτερα συγκριτικά με τους άνδρες, ακόμα κι αν έχουν καταναλώσει λιγότερο αλκοόλ. Αν ένας άνδρας και μία γυναίκα πιουν την ίδια ποσότητα, η συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα της γυναίκας θα είναι υψηλότερη. Ακόμα κι αν μία γυναίκα και ένας άνδρας έχουν το ίδιο μέγεθος, οι γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους συγκριτικά με τους άνδρες. Οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ βιώνουν προβλήματα υγείας ταχύτερα, ενώ είναι περισσότερο σοβαρά από των ανδρών που πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Πώς επηρεάζει την υγεία των γυναικών η κατανάλωση αλκοόλ;

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, η εγκεφαλική βλάβη, η ηπατική ανεπάρκεια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης μπορεί να απειλήσει την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση που η έγκυος καταναλώνει αλκοόλ, ενώ κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να περάσουν μέσω του γάλακτος στο βρέφος. Καλό είναι λοιπόν η μητέρα να επιλέγει να πιει μετά από το θηλασμό και όχι πριν από αυτόν. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 14 ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες πινουν μόλις 4 ή και λιγότερα ποτά,σύμφωνα με έρευνα. Η εξήγηση πίσω από τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του μαστού έχει να κάνει με την επίδραση του πρώτου στα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες που προωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον μαστό. Σε άλλες περιπτώσεις, εκτιμούν οι ερευνητές, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεσες βλάβες στο DNA των κυττάρων του μαστού, με αποτέλεσμα αυτά να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να μετατρέπονται σε καρκινικά.

Το αλκοόλ βλάπτει και την ομορφιά μας

Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά μας να εργάζονται για διπλάσιο χρόνο για να απομακρύνουν την περίσσεια νερού από το σύστημά μας και αφήνουν απ’έξω τα όργανα μας. Το δέρμα που είναι στεγνό από μέσα προς τα έξω όχι μόνο κάνει ρυτίδες ευκολότερα από το πιο υγρό δέρμα, αλλά αποκτάει και ένα χλωμό χρώμα. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το αλκοόλ, επίσης, ρίχνει στο σώμα τη βιταμίνη Α – ένα αντιοξειδωτικό που είναι κρίσιμο για την ανανέωση των κυττάρων και τον κύκλο των εργασιών. Το αλκοόλ όχι μόνο αυξάνει τη ροή του αίματος και διαστέλλει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που είναι πιο κοντά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, αλλά μερικές φορές το κάνει σε τέτοιο σημείο ώστε να σκάσει, προκαλώντας δυσάρεστα και διαρκώς “σπασμένα” τριχοειδή στο πρόσωπο. Ένα μυστικό για να επανέλθει το δέρμα μετά απο κατάχρηση αλκοόλ είναι να χρησιμοποιήσετε τοπικά αντιοξειδωτικά. Οι θεραπείες με βιταμίνη C και Ε μπορεί να βοηθήσουν να επιδιορθωθούν τοπικά οι ορατές φθορές από το αλκοόλ. Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστό πως συμβάλει στην επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που είναι καλό καθώς το αλκοόλ ασκεί επίσης πίεση στα μικρά αγγεία.