fbpx

Tips για την σωστή χρήση του αντηλιακού

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μήπως το εφαρμόζετε λάθος τόσο καιρό;

Οι περισσότεροι αγαπάμε τον ήλιο και μας αρέσει η ηλιοκαμένη όψη. Το μαύρισμα δείχνει το σώμα πιο λεπτό και προσδίδει γοητεία ωστόσο η έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίνεται απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού. Πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνουμε; Τι γίνεται με τους δείκτες προστασίας και ποιά είναι τα επικίνδυνα συστατικά που πρέπει να προσέξουμε; Διαβάστε ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή χρήση του αντηλιακού για να μην ξοδεύετε άσκοπα τα χρήματα σας.

Τα τοξικά συστατικά

Η οξυβενζόνη, οκτινοξάτη, φθαλικές ενώσεις, παραμπέν, δισφαινόλη Α, άρωμα, μεθυλισοθειαζολινόνη και παλμιτικό ρετινυλεστέρα. Προσοχή στην ετικέτα λοιπόν.

Το συστατικό-κλειδί

Αναζητήστε ένα προϊόν που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου πράγμα που παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τις ακτίνες UVA. Οι ακτίνες UVA είναι οι πιο επιβλαβείς καθώς διεισδύουν βαθύτερα μέσα στην επιδερμίδα και προκαλούν τις περισσότερες βλάβες στο δέρμα.

Τι γίνεται με τους δείκτες προστασίας;

Το αντηλιακό με SPF 30 προστατεύει την επιδερμίδα κατά 97%, αυτό με SPF 50 κατά 98% και αυτό με SPF 100 κατά 99%.

Το περσινό αντηλιακό

Μην χρησιμοποιείτε παλιό αντηλιακό. Αν έχετε στο σπίτι σας αντηλιακό πάνω από δύο χρόνια, τότε είναι καιρός να το πετάξετε, αφού τα προϊόντα αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Μείνετε μακριά από τα σπρέι.

Η καλύτερη λύση είναι να επιλέγετε αντηλιακό σε λοσιόν, στικ ή κρέμα καθώς με το σπρέι μπορεί να μην καταφέρνετε να καλύπτετε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας σας.

Πόσο συχνά πρέπει να βάζετε το αντηλιακό;

Βάζετε αντηλιακό 20 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο έτσι ώστε να το απορροφήσει η επιδερμίδα σας. Έπειτα, βάζετε κάθε δύο ώρες ή και πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

Η ευδάτωση και η εξειδικευμένη προστασία είναι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, το ιδανικό «τείχος άμυνας» του δέρματος από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες και η καλύτερη πρόληψη από τη φωτογήρανση, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι ποιο από τα δύο προϊόντα- ενυδατική κρέμα ημέρας ή αντηλιακό- εφαρμόζουμε πρώτο στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών η ενυδάτωση προηγείται πάντα της αντηλιακής προστασίας. Μόνον έτσι μπορεί η επιδερμίδα να απορροφήσει τα ενεργά, δραστικά συστατικά της φόρμουλας. Το αντηλιακό που ακολουθεί στην ουσία δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια που αποτρέπει τις UV ακτίνες να φτάσουν στην επιδερμίδα. Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη πως η σειρά εφαρμογής εξαρτάται άμεσα από τον τύπο αντηλιακών φίλτρων. Και αυτό γιατί τα χημικά φίλτρα, όπως λένε, για να ενεργοποιηθούν χρειάζεται να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των επιστημόνων δείχνει να συμφωνεί πως το αντηλιακό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή περιποίηση. Ακολουθεί μόνο το μακιγιάζ.