fbpx

Σεξ και καλοκαίρι: οδηγός επιβίωσης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ερωτική διάθεση αυξάνεται το ίδιο και η σεξουαλική διέγερση, όπως επίσης και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) που «θερίζουν».

Oπως αναγνωρίζει ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας (www.krokkas.gr) «Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι αναζωπυρώνει την ερωτική μας επιθυμία, είτε είμαστε μόνοι, είτε έχουμε μόνιμο σύντροφο. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι, που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας υγεία και χρειάζεται περισσότερη προσοχή», τονίζει «Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) «θερίζουν». Τα κυριότερα είναι οι ηπατίτιδες, το AIDS, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και οι μύκητες.

Ο κύριος Ρόκκας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα ΣΜΝ, για παν ενδεχόμενο:

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι πάρα πολύ συχνά – μπορεί να ξεπερνάνε και το 70% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων. Είναι σαν μικρές κρεατοελιές, που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περίνεου (περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και πρωκτού) και του πρωκτού. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου και στον κόλπο. Στους άνδρες στη βάλανο του πέους, στην ουρήθρα και στη βάση του πέους. Στις γυναίκες η ύπαρξη κονδυλωμάτων είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Ηπατίτιδες

Οι ηπατίτιδες, με σοβαρότερη τη B και τη C, προκαλ

Oπως αναγνωρίζει ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας (www.krokkas.gr) «Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι αναζωπυρώνει την ερωτική μας επιθυμία, είτε είμαστε μόνοι, είτε έχουμε μόνιμο σύντροφο. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι, που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας υγεία και χρειάζεται περισσότερη προσοχή», τονίζει «Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) «θερίζουν». Τα κυριότερα είναι οι ηπατίτιδες, το AIDS, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και οι μύκητες. Ο κύριος Ρόκκας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα ΣΜΝ, για παν ενδεχόμενο:

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι πάρα πολύ συχνά – μπορεί να ξεπερνάνε και το 70% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων.

Είναι σαν μικρές κρεατοελιές, που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περίνεου (περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και πρωκτού) και του πρωκτού. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου και στον κόλπο. Στους άνδρες στη βάλανο του πέους, στην ουρήθρα και στη βάση του πέους.

Στις γυναίκες η ύπαρξη κονδυλωμάτων είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Ηπατίτιδες

Οι ηπατίτιδες, με σοβαρότερη τη B και τη C, προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ. Το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, που πολλές φορές καταστρέφει το συκώτι.

Έιτζ

Το έιτζ δεν είναι μια ξεχασμένη νόσος. Εξακολουθεί να μεταδίδεται, αν και με μικρότερη συχνότητα, από ό,τι παλιότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 10-20 ημέρες από τη μόλυνση ή και μετά από χρόνια. Πυρετός, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, διογκωμένοι λεμφαδένες, γενικά συμπτώματα, τα οποία θυμίζουν γρίππη, αποτελούν την κύρια συμπτωματολογία. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, στο σπέρμα, στα κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικρών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Να σημειωθεί ότι η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων ΣΜΝ ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια και προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις, από αίσθημα κνησμού και συχνουρία, μέχρι πόνο κατά την ούρηση, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από μόλυνση από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματα είναι κυρίως δερματικά. Εμφανίζονται φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να δημιουργηθεί αίσθημα κόπωσης και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με την κλινική εξέταση, αλλά να χρειαστεί ΡΑΡ τεστ στις γυναίκες και κυτταρολογικές εξετάσεις από τη βλάβη για τους άνδρες (PCR).

Μύκητες

Οι μύκητες, που προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες, προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, ερεθισμό, πόνο και φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο.

Κι άλλα… SOS

Ο κύριος Ρόκκας προειδοποιεί ότι το σεξ μέσα στη θάλασσα δεν είναι ακίνδυνο, καθώς διευκολύνει την είσοδο μικροβίων στον κόλπο κι έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε βακτήρια και σε μύκητες.

Επιπλέον η περιεκτικότητα αλατιού στο θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο, αλλά και στο πέος.

Στο μεταξύ η σεξουαλική επαφή μέσα στο νερό δεν είναι απαραίτητα απολαυστική, ενίοτε είναι επώδυνη και για αυτό δυσάρεστη. Το νερό αφαιρεί την φυσιολογική λίπανση, κάνοντας τη διείσδυση δύσκολη.

Το νερό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού, ενώ το αλάτι αυξάνει την πιθανότητα να σπάσει.

Όσο για το σεξ στην άμμο, αν γλιτώσετε το… έγκαυμα, μάλλον δεν θα καταφέρετε να γλιτώσετε την εισχώρηση μικροβίων στα ευαίσθητα σημεία και να χρειαστείτε άμεσα τη βοήθεια του ειδικού γιατρού.

Πηγή: Ring Networks