fbpx

Pura exotica!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αγαπάμε τα τροπικά φρούτα, τα αγαπάμε για την υπέροχη, ξεχωριστή τους γεύση αλλά και για τα θρεπτικά συστατικά, τον πλούτο των βιταμινών που περιέχουν και τις θετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ας αναλύσουμε όμως μερικά από αυτά τα εξωτικά φρούτα:

Παπάγια

Ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών, η παπάγια απαντάνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού.
Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους και η κίτρινη έως πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της έχει συνήθως γλυκιά γεύση.
Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο.
Τόσο το πράσινο φρούτο, όσο και το ώριμο, είναι πλούσια σε βιταμίνης C, κάλιο και φυλλικό οξύ.
Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.
Διατροφική αξία: Καλή πηγή βιταμινών C, B-καροτίνης και φυλλικού οξέως. Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο μάς προσφέρει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης, περιέχει παπεΐνη που βοηθά στην πέψη και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι εξωτικά φρούτα που κατάγονται από τροπικές περιοχές της Ασίας (όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη) και αποτελούν τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες από 1000 ποικιλίες μάνγκο και το δέντρο που καρποφορεί τα μάνγκο αποτελεί σύμβολο της αγάπης, καθώς τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ασιατικούς γάμους προκειμένου να ενισχύσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού. Τα μάνγκο συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα μάνγκο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο).
Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο (ένα μάνγκο περιέχει 156mg νατρίου), συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον τα μάνγκο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και περιορίζει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και σπαστικής κολίτιδα


Φρούτα του πάθους

Χαρακτηριστικά: Τα φρούτα του πάθους, γνωστά και ως γκραναντίλα, πιστεύεται ότι έχουν πάρει την ονομασία τους από τους πρώτους Χριστιανούς που θεωρούσαν ότι το άνθος τους έμοιαζε με το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού. Στο εσωτερικό του σκληρού μοβ κελύφους τους κρύβουν έναν χρυσαφί ζουμερό πολτό με μικρά κουκούτσια. Διατροφική αξία: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, B-καροτίνης, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Ακτινίδιο

Αυτό το φρούτο σε σχήμα αυγού, ξεχωρίζει για την γλυκόξινη γεύση του και την καφετιά επιδερμίδα του, ενώ η σάρκα του είναι χυμώδης, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος. Ο καρπός του φρούτου, με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μην χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών, καθιστά το ακτινίδιο ιδανικό μέσο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγο των φυτικών ινών που διαθέτει. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα χυμώδες φρούτο με μοναδικά ξεχωριστή γεύση, που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους της υγιεινής διατροφής. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Διαθέτει επίσης και βρωμελαΐνη, ένα σύνθετο μίγμα ουσιών που απαντάται στον ανανά, με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης, αλλά και ευεργετικά οφέλη στη φλεγμονή, στην πήξη του αίματος και στην αναστολή της ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Καρύδα

H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Tο ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Eπίσης, το λάδι από καρύδα, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό.
Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια. Eπίσης, ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος καταπολεμούνται αποτελεσματικά έπειτα από συστηματική χρήση λαδιού καρύδας.Στον οργανισμό, το λαουρικό οξύ που περιέχεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην καρύδα, έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό σε παθήσεις του ανοσοποιητικού. Σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας και των μαλλιών περιέχεται λάδι καρύδας για τις ιδιαίτερα θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.


Πηγή: logodiatrofis.gr