fbpx

Έξι τρόποι για να περιορίσετε το αλάτι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν ήδη πολύ αλάτι

Τα πατατάκια, η πίτσα και τα πικάντικά εδέσματα είναι σίγουρα δελεαστικά ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες μπροστά απο την τηλεόραση. Μια διατροφή με πολύ αλάτι έχει αντίκτυπο στην πίεση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας στους εννιά ενήλικες έχουν υψηλότερη πίεση από το φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι στην τροφή σας για να φάτε αρκετό. Περίπου το 75% του αλατιού που προσλαμβάνουμε βρίσκεται ήδη στα καθημερινά μας τρόφιμα, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα εμείς.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε

Πίτσα

Σάντουιτς

Αρτοποιήματα

Κρύα τοστ με κρέας

Σούπες

Πατατάκια

Τυρί

Πουλερικά

Κέτσαπ

Μαγιονέζα

Κύβοι

Σκόνες μαγειρικής

Σάλτσες κονσερβοποιημένες

Καπνιστά και αλλαντικά τύπου σαλάμι

Μπέικον

Αλατισμένοι ξηροί καρποί

Μπισκότα

Ετοιμα γεύματα

Extra tips

Μην αγοράζετε συχνά αλμυρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά όπως είναι τα τσιπς, τα ποπ κορν, τα junk food. Φτιάξτε καλύτερα ένα σπιτικό μπέργκερ.

Μην τρώτε συχνά σε εστιατόρια ή μαγαζιά με junk food.

Ελέγξτε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποτελούν κρυφές πηγές νατρίου ή αλατιού.

Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς, τυρί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, δημητριακά και αρτοσκευάσματα με λιγότερο αλάτι, λαχανικά σε sticks, φρέσκους χυμούς, σπιτικά φαγητά, πατάτες στο φούρνο με λίγο λάδι και λιγότερο αλάτι.

Μαγειρέψτε με μπαχαρικά. Εντάξτε στο μαγείρεμα σας μπαχαρικά όπως πάπρικα, δυόσμο, κανέλα και ρίγανη. Μ’ αυτόν τον τρόπο το φαγητό θα είναι νόστιμο ακόμη και με λιγότερο αλάτι.

Δοκιμάστε αντί για αλάτι να προσθέσετε στο φαγητό σας πιπέρι.

Ζητήστε η σαλάτα σας να έχει το dressing σε διπλανό πιάτο ώστε να επιλέξετε εσείς αν χρειάζεται και πόσο.