fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάθετε πώς θα μετράτε σωστά τις θερμίδες σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αν μάθετε να μετράτε σωστά τις θερμίδες, θα είστε σε θέση να κάνετε πράξη την παρακολούθηση της διατροφής σας καθημερινά.

Οι θερμίδες μετριούνται ως τα επίπεδα ενέργειας που παρέχει το φαγητό ή το ποτό που καταναλώνετε. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για άσκηση και καθημερινές δραστηριότητες: οι θερμίδες που δεν χρησιμοποιούνται αποθηκεύονται ως λίπος. Οι θερμίδες που αποθηκεύονται είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκίας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των υπερβολικών θερμίδων. Διαφορετικά τι νόημα έχει να "χτυπιέστε" στο γυμναστήρια;

Πώς θα καταφέρετε να μετράτε σωστά τις θερμίδες

Το να γνωρίζετε να μετράτε τις θερμίδες είναι κάτι βασικό στην απώλεια βάρους. Όλοι κάνουμε λάθη όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και αυτό μπορεί να μας κάνει να τα παρατήσουμε. Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές διαθέσιμες στα κινητά που θα σας καθοδηγήσουν βήμα βήμα στην καταμέτρηση θερμίδων. Μια πολυ καλή είναι το MyFitnessPal που θα σας δώσει μια ανάλυση της πρόσληψης διατροφικών στοιχείων, καταγραφή των δραστηριοτήτων και υπολογισμό των θερμίδων σας εφόσον καταγράφει κάθε τροφή που καταναλώνετε. Υπολογίζει επίσης τον αριθμό των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά βάσει του βάρους, του ύψους και της δραστηριότητάς σας. Μια σωστή κίνηση είναι να αποκτήσετε κίνητρο και να μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο: μιλήστε με ένα φίλο ή ένας συνάδελφο που θέλει να ξεκινήσει να κάνει μια πιο υγιεινή διατροφή μαζί σας. Το κίνητρο είναι το πιο σημαντικό.

Πρέπει να είσαι αυστηροί στο μέγεθος και το βάρος των μερίδων του φαγητού αν θέλετε να χάσετε βάρος. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν στον μύθο του ότι όταν τρως μεγάλες ποσότητες λαχανικών δεν θα πάρεις απαραίτητα βάρος. Αυτό είναι γνωστό ως «διαστρέβλωση μερίδας» και φυσικά δεν ισχύει.

Η χρήση ζυγαριάς κουζίνας ή ή μέτρηση με κούπες μπορούν να σας βοηθήσουν να ζυγίσετε τη σωστή ποσότητα κάθε φαγητού: αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή θερμίδων τότε η εφαρμογή θα σας καθοδηγήσει. Για παράδειγμα, αν φτιάξετε ζυμαρικά με σάλτσα, ο υπολογιστής θα πρέπει να γνωρίζει τα συγκεκριμένα συστατικά και το βάρος κάθε συστατικού για να υπολογίσει την πρόσληψη θερμίδων σας.

Αν μάθετε να μετράτε τις θερμίδες σας θα αλλάξει η ζωή σας: ειδικά για τη χρονική περίοδο που θέλετε να χάσετε βάρος. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε χρόνο για να ετοιμάσετε γεύματα, να προετοιμάσετε συστατικά, να διαβάσετε ετικέτες τροφίμων και να απομακρύνετε κάθε θα πειρασμό αν χρειαστεί.