fbpx

Μήπως φταίνε οι ορμόνες που δεν αδυνατίζετε;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να κατέβει; Μήπως φταίνε οι ορμόνες;

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας να χάσετε τα περιττά κιλά, αφού π.χ. η γκρελίνη και η λεπτίνη ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Μπορεί να τα κάνετε όλα σωστά και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να έχετε κόψει το αλκοόλ, να γυμνάζεστε τακτικά αλλά δεν χάνετε ούτε μισό κιλό. Τι φταίει; Πώς θα ανακτήσετε τη χαμένη ορμονική σας ισορροπία; Βρείτε αρχικά τους ενόχους και καταπολεμήστε το πρόβλημα ριζικά.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους και τη σύσταση του γυναικείου σώματος. αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων (π.χ. λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών και να μειώσει την ποσότητα λίπους που καίτε. Αντίθετα, η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί αύξηση του λίπους στη κοιλιά και μείωση της μυϊκής και οστικής μάζας.

Θυροειδής

Η αύξηση του σωματικού βάρους, το ξηρό δέρμα, τα λεπτά μαλλιά, η αίσθηση κρύου, η κόπωση, τα προβλήματα περιόδου είναι μερικά σημάδια υποθυρεοειδισμού. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας, αφού ο θυρεοειδής χρειάζεται να ρυθμιστεί με αγωγή για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

Λεπτίνη

Μέσω της ορμόνης αυτής το σώμα φτάνει και διατηρεί το βάρος στο γενετικά προκαθορισμένο επίπεδό του. Όταν η συγκέντρωση λίπους πέσει κάτω από το κανονικό, η παραγωγή λεπτίνης μειώνεται, προκαλώντας αύξηση της όρεξης. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι είναι λιγότερο δεκτικοί στα σήματα της λεπτίνης και ο εγκέφαλός τους δεν ανταποκρίνεται στην αυξημένη παραγωγή της, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παίρνουν βάρος.

Πώς θα ενεργοποιήσετε τις ορμόνες προκειμένου να χάσετε βάρος.

Άσκηση: Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων λεπτίνης. Αν και οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει, τα βάρη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ύπνος: Ο ύπνος είναι επίσης βασικός. Η λεπτίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται πολύ πεινούν περισσότερο.

Διαχειριστείτε το άγχος: θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες: θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερη ώρα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην καταστολή της παραγωγής γκρελίνης στο πεπτικό σύστημα το οποίο σας κρατά μακριά από την υπερφαγία και την αύξηση του βάρους.

Πάρτε μαγνήσιο: Το μαγνήσιο λειτουργεί ως ένζυμο, δρα ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί και να αναρρώσει από το στρες. Εξάλλου, το στρες μειώνει τα επίπεδα μαγνήσιου.