fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πολύτιμο μαγνήσιο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μετά το ασβέστιο είναι το δεύτερο μέταλλο με την υψηλότερη περιεκτικότητα στο σώμα και απαραίτητο σε πολλές μεταβολικές και βιοχημικές διεργασίες στο σώμα.

Το μαγνήσιο το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η πλουσιότερη πηγή Mg είναι οι ξηροί καρποί και η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Η κατανομή του στον οργανισμό είναι ιδιαίτερη, αφού το 50% βρίσκεται στα οστά και από το υπόλοιπο 50%, το 45% βρίσκεται ενδοκυττάρια και μόλις 5% εξωκυττάρια.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες είναι τα 320 mg για τις γυναίκες και τα 420 mg για τους άνδρες. Αυτά είναι και τα mg που συστήνεται να λαμβάνονται καθημερινά με μέγιστο τα 500 mg. Δοσολογία μεγαλύτερη και έως 2000 mg ημερησίως είναι κατάλληλες μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και με παρακολούθηση. Η υπερδοσολογία και ειδικά μετά από λήψη χλωριούχου, το γλυκονικού και οξειδίου του μαγνησίου προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες).

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη μαγνησίου είναι εκτός από την ελλιπή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος, η διάρροια, η παρατεταμένη άσκηση, και η υπερβολική εφίδρωση. Οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Γενικά, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες παρέχουν μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη και ιδιότητες, αφού συμβάλλει:

Στη μείωση της κόπωσης

Στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών

Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενεργειακής απόδοσης

Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών

Στη φυσιολογική σύνθεση πρωτεϊνών

Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία

Στη διατήρηση των φυσιολογικών οστών και των δοντιών.

Ξέρατε ότι: Το μαγνήσιο βοηθάει στο προ-εμμηνορησιακό σύνδρομο, στις μυικές κράμπες και μας χαρίζει έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο;