fbpx

Φυστικοβούτυρο: θρεπτικό και ώφελιμο για όλες τις ηλικίες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Έχεις πολλές θερμίδες αλλά μια κουταλιά αρκεί για δύναμη και ενέργεια.

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού μόλις 32 g (περίπου 2 κ.σούπας) περιέχουν 188 θερμίδες και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι υγιεινό. Πιο συγκεκριμένα, οι 135 θερμίδες προέρχονται από το λίπος, οι 27.9 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες και οι υπόλοιπες 25.4 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Όμως, μια κουταλιά φυστικοβούτυρο είναι τόσο θρεπτική και δυναμωτική για τον οργανισμό μας που αξίζει να το συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας ή ως σνακ, μαζί με μια μπανάνα ή αλειμμένο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Το διαθρεπτικό προφίλ αυτού του τρόφιμου είναι πραγματικά ξεχωριστό, μιας και πρόκειται για τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η Β3 (νιασίνη), η Β6 και η βιταμίνη Ε, σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση φυστικιών και φυστικοβούτυρου μπορεί, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ ακόμα και της υπέρτασης.

Συνταγή για σπιτικό φυστικοβούτυρο

400 γρ. φιστίκια, κατά προτίμηση ανάλατα

1 κουταλιά της σούπας μέλι και λίγο φυστικέλαιο.

Χτυπάμε στο μίξερ τα φιστίκια και το φυστικέλαιο για 3 λεπτά με 3 διακοπές για να ελέγχουμε το μείγμα μας. Δεν πρέπει στο μείγμα να υπάρχουν κομμάτια φιστικιού, ούτε να μοιάζει με σκληρή πάστα. Σε περίπτωση που τα φιστίκια δεν είναι αλατισμένα ρίχνουμε και 1-2 πρέζες αλάτι. Προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε για άλλα πέντε λεπτά.