fbpx

Η πανάκριβη τρούφα εκτός απο υπέροχη γεύση κάνει καλό και στην υγεία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ένας σπάνιος μύκητας που τον συναντάμε σε προσεγμένα πιάτα εστιατορίων

Μια σπάνια ιταλική λευκή τρούφα πουλήθηκε για 28 χιλιάδες λίρες το 2004 σε δημοπρασία. Απο αυτό και μόνο μπορείτε να καταλάβετε πόσο σπάνια και πόσο κόπο απαιτεί η εύρεση της. Άλλωστε η λέξη τρούφα, σημαίνει στα λατινικά ‘τροφή για βασιλιάδες’, είναι τυχαίο; Η τρούφα μεγαλώνει σε αρμονία με το δέντρο που την φιλοξενεί, βοηθώντας το να λαμβάνει φώσφορο, ενώ σε αντάλλαγμα η τρούφα λαμβάνει σάκχαρα που της επιτρέπει να μεγαλώσει. Έχει πολύ έντονη γεύση και ακόμα πιο δυνατή μυρωδιά. Η συλλογή της άγριας τρούφας μοιάζει με κυνήγι «κρυμμένου θησαυρού». Οταν ωριμάζει, έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά και γι’ αυτό οι καλύτεροι κυνηγοί είναι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα λεγόμενα «τρουφόσκυλα».

Τα οφέλη απο την κατανάλωση τρούφας

Θεωρείται αφροδισιακή και κατά τον Μεσαίωνα δεν επιτρεπόταν στους μοναχούς να την καταναλώσουν.

Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων.

Έχει θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων

Διαθέτει αρκετές φυτικές ίνες

Έχει πολλά μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).

Η τρούφα διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες: στη λευκή, τη μαύρη, τη γκρίζα, την καλοκαιρινή και τη χειμερινή. Εκείνη που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό και διατροφικό ενδιαφέρον, όντας ταυτόχρονα και περιζήτητη, είναι η λευκή. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 27 από τα 33 συνολικά είδη τρούφας που υπάρχουν στον πλανήτη, μεταξύ αυτών και η σπάνια λευκή τρούφα (tuber magnatum), η οποία ανακαλύφθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2010.







Διαβάστε ακόμα