fbpx

Ρομανέσκο: Το μπρόκολο απο την Ιταλία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα οφέλη του ξεχωριστού αυτού λαχανικού και μια συνταγή για εύκολη σαλάτα

Πρόκειται για ένα σούπερ υγιεινό και νόστιμο μπρόκολο απο την Ιταλία. Για την ακρίβεια το Ρομανέσκο είναι κάτι ανάμεσα στο μπρόκολο και το κουνουπίδι (το λένε και κουνουπίδι Ρομανέσκο) και τα άνθη του παίρνουν μια εντυπωσιακή μορφή. Η γεύση του είναι καλύτερη απο του δικού μας κουνουπιδιού και τρώγεται με άφθονο λεμόνι. Περιέχει αρκετή πρωτεΐνη και θεωρείται ακόμα μια υπερτροφή. Είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Περιέχει λουτείνη και σουλφοραφάνη που είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική καθώς και βιταμίνη Ε, Β6, Β9, Β3, C, καθώς και φώσφορο καλιο σίδηρο και παρα πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Θεωρείται ευαίσθητο λαχανικό το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα από την κοπή του ειδάλλως το κοτσάνι του γίνεται σκληρό και τα φύλλα του κιτρινωπά.

Το Ρομανέσκο είναι ένα φυτό που νικάει την πείνα, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο. Είναι πολύ εύπεπτο, ελαφρύ ενώ 100g ρομανέσκο δίνουν μόλις 25 θερμίδες

Συνταγή για σαλάτα

1 κεφάλι μπρόκολο ρομανέσκο

1-2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ

1 λεμόνι

λάδι, αλάτι

Πλένουμε το ρομανέσκο και κόβουμε τα μπουκετάκια του.

Τα βάζουμε να βράσουν στον ατμό για 10-15′, ίσα να μαλακώσουν.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα μπουκετάκια μαζί με αλάτι.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ ψιλοκομμένα κι ανακατεύουμε.

Τα αφήνουμε όλα να ψηθούν σε δυνατή φωτιά για μερικά μόνο λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το σκόρδο αρχίζει να παίρνει χρώμα, σβήνουμε με 1 μικρό λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.