fbpx

Πώς θα απαλλαγείτε απο τους πόνους στα γόνατα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ο πόνος είναι διαφορετικός κάθε φορά και καλό είναι να μάθουμε να τον αναγνωρίζουμε.

Τα γόνατα είναι ένα οι πιο μεγάλες αρθρώσεις στο σώμα μας. Μας επιτρέπουν να κάνουμε όλες τις βασικές κινήσεις στα πόδια, να τα λυγίζουμε και να τα ισιώνουμε. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά. Τα γόνατα υποστηρίζουν κάθε κίνησή και μας εξασφαλίζουν ισορροπία. Επιβαρύνονται όμως σημαντικά σε καθημερινή βάση και φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Είτε γυμνάζεστε είτε όχι, είναι πολύ πιθανό ένας πόνος στο γόνατο να σας απασχολήσει, πολλές φορές αυτο συμβαινει πιο συχνά σε όσους γυμνάζονται έντονα. Το γόνατο είναι η πιο επιρρεπής σε τραυματισμό άρθρωση στο σώμα μας. Ο πόνος είναι διαφορετικός κάθε φορά και καλό είναι να μάθουμε να τον αναγνωρίζουμε. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο, όπως το «τρίξιμο», το πρήξιμο ή η αστάθεια της άρθρωσης, είναι δυνατό να αποκαλύψουν τη βαθύτερη αιτία των ενοχλήσεων.

Σε περίπτωση τραυματισμού ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι οξύς και μάλιστα μπορεί εκείνη την ώρα να ακούσετε έναν ήχο. Οταν το γόνατο πρηστεί και νιώθετε πιο έντονο πόνο όταν ανοιγοκλείνετε την άρθρωση, αυτός ο πόνος συνδέεται με ρήξη συνδέσμων, τένοντα ή μηνίσκου.

Κάποιες φορές ο πόνος κάνει σταδιακά την εμφάνισή του και μπορεί να είναι πιο έντονος σε σκάλες, στο βαθύ κάθισμα. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε χονδροπάθεια της επιγονατίδας, πάθηση που συνήθως υποχωρεί με ξεκούραση και ενδυνάμωση του τετρακεφάλου.

Στην περίπτωση που πονάτε και ακούτε «τρίξιμο» στην άρθρωση, μπορεί η βλάβη να είναι πιο σοβαρή και να νιώθετε (χωρίς να έχετε) αστάθεια στην άρθρωση, να «κλειδώνει» το πόδι και να πονάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε χρειάζεται ακτινογραφία για να προσδιοριστεί η βλάβη.

Πώς θα απαλλαγείτε απο τους πόνους στα γόνατα

Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης ή τον τραυματισμό, μπορεί για την αποκατάσταση να αρκούν η ξεκούραση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού (όταν δηλαδή έχει υποστεί ρήξη ένας μικρός αριθμός των ινών του συνδέσμου, του τένοντα ή τμήμα του μηνίσκου) αποκαθίστανται με ανάπαυση και φυσικοθεραπεία και επέρχεται πλήρης ανάρρωση μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Η ολική ρήξη ακινητοποιεί το γόνατο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την αποκατάσταση απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται αρθροσκοπικά και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Αν είστε αθλητής που συμμετέχει σε αθλήματα με μεγάλη επίδραση που χρειάζονται εκτεταμένη χρήση των γονάτων, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει πάντα να κάνετε διαλείμματα μεταξύ του περπατήματος, του τρεξίματος ή ακόμα και να κάθεστε λίγο για να ξεκουράσετε τα γόνατα σας.

Συμβουλευτείτε τους φυσικοθεραπευτές έτσι ωστε να σας προτείνουν ασκήσεις ποδιών για ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο.

Κάντε μερικές συνεδρίες βελονισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αρθρίτιδα και το πρήξιμο που προκαλείται από τον πόνο.

Βάλτε πάνω στο γόνατο μία κομπρέσα με βάση το κρύο gel, θα σας απαλλάξει από τον πόνο και θα μειώσει το πρήξιμο.