fbpx

Κάνετε αυστηρή διατροφή αλλά δεν χάνετε λίπος; Διαβάστε τα λάθη που κάνετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Με λίγη προσπάθεια θα καταφέρετε να χάσετε εκείνα τα ενοχλητικά "ψωμάκια"

Το ζητούμενο σε μια δίαιτα είναι να στοχεύουμε στην απώλεια ποσοστού λίπους και όχι μόνο κιλών, γιατί αν στοχεύουμε σε γρήγορη απώλεια κιλών (πάνω από το πολύ 4 -6 κιλά), θα έχουμε και απώλεια μυικού ιστού κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε. Οι μύες είναι πολύτιμοι ειδικά για εμάς τις γυναίκες καθώς προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. Το λίπος τώρα είναι μια άλλη υπόθεση που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Το αυξημένο λίπος, προκαλεί διαταραχές στην παραγωγή και δράση ορμονών που παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό επιδεινώνοντας την παχυσαρκία και οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ορμόνη «λεπτίνη», ή οποία παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και κυρίως σε αυτά της κοιλιάς του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο μειώνει την όρεξη. Στον οργανισμό των παχύσαρκων, παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες λεπτίνης από τους πιο αδύνατους, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε (λόγω της ανορεξιογόνου δράσης της) να είναι πιο αδύνατοι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς ο οργανισμός εκδηλώνει αντίσταση στη λεπτίνη – δηλαδή μπλοκάρει τους υποδοχείς λεπτίνης στον εγκέφαλο -, ακυρώνοντας τη δράση της.

Πώς λοιπόν μπορούμε να χάσουμε το ανεπιθύμητο λίπος, ειδικά απο τα σημεία που συγκεντρώνεται στο γυναικείο σώμα;

Δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε καθώς δεν υπάρχει δίαιτα που να στοχεύει στο λίπος των μηρών ή των γλουτών. Σε αυτή την περίπτωση, όταν βλέπουμε πως κάποιος χάνοντας τα κιλά του κάποιες λιποαποθήκες αντιστέκονται, τότε μόνο ένας πλαστικός μπορεί να στοχεύσει τοπικά με ειδικές θεραπείες. Όμως πριν ξαπλώσετε στο χειρουργικό κρεβάτι μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε τα εξής:

Κάντε διαλειμματική προπόνηση. Θα καίτε περισσότερες θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Θα ενεργοποιήσετε μεγαλύτερη καύση λίπους και θα δημιουργήσετε ένα τεράστιο μεταβολικό ρυθμό που μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους για ώρες μετά τη προπόνηση.

Καταναλώστε πολύ πρωτείνη. Αμελώντας την πρωτεϊνη θα ρίξετε τις καύσεις σας επειδή το σώμα στην ουσία καίει περισσότερες θερμίδες για να χωνέψει την πρωτεϊνη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μακροθρεπτικό συστατικό. Η πρωτεϊνη επίσης σας δίνει την αίσθηση του κορεσμού και διατηρεί τη μυϊκή μάζα ενώ αποβάλλει το σωματικό λίπος.

Τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης όχι μόνο δυσκολεύουν το να χάσετε κιλά, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Για να αποκαταταστήσετε την λεπτίνη σας χρειάζεσαι ένα περιστασιακό γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες. Το μυστικό είναι "υψηλοί υδατάνθρακες", όχι "υψηλά λιπαρά".

Πιείτε το ρόφημα σας μετά την προπόνηση. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα χτίζουν περισσότερη μυϊκή μάζα, η οποία αυξάνει το σύνολο των θερμίδων που καίτε καθημερινά. Επίσης ενισχύουν την καύση των θερμίδων μετά τη προπόνηση.

Καταναλώστε άφθονο νερό. Η παραμικρή ποσότητα αφυδάτωσης παραλύει την απώλεια λίπους επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται για να εξοικονομήσει νερό. Πιείτε άφθονο νερό για να διατηρήσετε την βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού σας.