fbpx

Τι πρέπει να κάνετε και να τρώτε πριν και μετά την προπόνηση

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Για να έχετε καλά αποτελέσματα δεν αρκεί μόνο η σκληρή γυμναστική

Ακόμα και αν κάνετε την καλύτερη προπόνηση και τις πιο απαιτητικές ασκήσεις υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας πριν και μετά την άσκηση. Άραγε πίνετε αρκετό νερό, τρώτε τα σωστά σνακ μετά την προπόνηση και έχετε φροντίσει να πάρετε τους σωστούς υδατάνθρακες πριν πάτε στο γυμναστήριο;

Ο πρώτος κανόνας θέλει να μην κάνουμε γυμναστική μεγάλης έντασης, που απαιτεί περισσότερη ενέργεια με άδειο στομάχι. Μερικοί εύπεπτοι υδατάνθρακες, όπως μια φρυγανιά, ένα κουλούρι ή μια μπανάνα, μαζί με ένα ποτήρι νερό αποτελούν καλές επιλογές.

Τι τρώμε πριν την προπόνηση

Οι “καλοί” υδατάνθρακες, η άπαχη πρωτεΐνη και τα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά είναι οι τέλειες λύσεις. Επίσης τα άφθονα υγρά βοηθούν πολύ στο να κάνετε μια σωστή προπόνηση. Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι, καθώς και τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν καλές πηγές ενέργειας. Πιείτε δύο ποτήρια νερό περίπου δύο ώρες πριν ξεκινήσετε την γυμναστική σας. Επιλέξτε μπάρες ενέργειας και φροντίστε να περιέχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ελάχιστους υδατάνθρακες και τα λιγότερα δυνατά λιπαρά.

Μερικές λύσεις

Χυμός φρούτων

Φρούτα όπως ο ανανάς, τα βερίκοκα, η μπανάνα, το μάνγκο.

Ισοτονικά ποτά

Κουλούρι ή δύο κριτσίνια

Ενεργειακές μπάρες (ψάξτε για 3-5 γραμμάρια πρωτεΐνης)

Τι τρώμε μετά την προπόνηση

Πρωτείνη για να βοηθήσετε τους μύες να “αναρρώσουν” και να αναπτυχθούν. Η πηγή αυτών των πρωτεϊνών δεν έχει σημασία αν είναι ένα αυγό, κοτόπουλο ή ένα ειδικό συμπλήρωμα: το σημαντικό είναι να μην το παρακάνουμε. Χρειαζόμαστε μόνο 10-20 γραμμάρια πρωτεϊνών για τους μύες μας. Μια καλή λύση για πολλούς είναι το συμπλήρωμα πρωτεϊνών. Προτιμήστε σκόνες που έχουν σαν βάση πρωτεΐνες γάλακτος, και καταναλώστε το συμπλήρωμα περίπου μισή ώρα μετά την άσκηση.

Μερικες λύσεις

Ψωμί με τυρί ή φυστικοβούτυρο

Αποξηραμένα φρούτα

Ξηροί καρποί

Τυρί cottage και φρούτα

Γιαούρτι με φρούτα

Ομελέτα με λαχανικά με ψωμί

Αυγά

Τοστ

Φρυγανιές με τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Καλό είναι να γνωρίζετε οτι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν προέρχεται από τα τρόφιμα που έχετε φάει πρόσφατα. Προέρχεται πραγματικά από τους υδατάνθρακες και το λίπος που είναι αποθηκευμένα στους μυς, στο συκώτι, και στους λιπώδεις ιστούς.