fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεροτονίνη: Μήπως φταίει η διατροφή για την κακή διάθεση που έχετε τελευταία;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Διαβάστε τι πρέπει να τρώτε για να αυξήσετε την ορμόνη της χαράς

Μήπως τελευταία αισθάνεστε πεσμένες; Έχετε νεύρα, όλα τα βλέπετε μαύρα τις τελευταίες εβδομάδες και νιώθετε οτι τίποτα δεν μπορεί να σας φτιάξει την διάθεση; Έχετε σκεφτεί οτι για την κακή διάθεση, τα νεύρα και τελικά την κατάθλιψη που αισθάνεστε μπορεί να φταίει η κακή διατροφή;

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αποτελούν βασικό παράγοντα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που υπάρχει στον εγκέφαλο και στο έντερο και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Σε ποιά τρόφιμα υπάρχει σε αφθονία;

Τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι τα καρύδια, ο ανανάς, τα ακτινίδα, τα πεκαν τα δαμάσκηνα και οι ντομάτες.

Η άσκηση

Κατά την διάρκεια της γυμναστικής το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους. Δεν χρειάζεται πολλή άσκηση για να αποκομίσετε τα οφέλη. Αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας έως και για 12 ώρες.

Τι άλλο βοηθάει

Το μασάζ γιατί χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες

Ο ήλιος. Οι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης κατά τις ηλιόλουστες μέρες συγκριτικά με τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά.

Τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο ανεβάζουν τα αθλήματα έντασης όπως το τέννις, το ποδήλατο, το τρέξιμο.

Η βιταμίνη Β6 ενισχύει την παραγωγή και λειτουργία της σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και τα συμπληρώματα διατροφής της ομάδας των Β βιταμινών είναι μια καλή λύση για τις περιόδους που το στρες φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Πάρτε μαγνήσιο. Φαίνεται πως το μαγνήσιο επηρεάζει την ισορροπία της σεροτονίνης. Μάλιστα ως συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην κατάθλιψη.