fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είναι το μικροβίωμα που γίνεται τόσος λόγος τελευταία;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το μικροβίωμα είναι σαν ένα δεύτερο δέρμα, που μόλις αποκαλύφθηκε

Το μικροβίωμα είναι τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας. Οι επιστήμονες έχουν βαφτίσει το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί ο καθένας από εμάς με το όνομα «μικροβίωμα» και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πριν από δύο δεκαετίες δεν γνώριζαν τίποτα για την ύπαρξή του. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η δημιουργία του μικροβιώματός μας ολοκληρώνεται περίπου με τη συμπλήρωση των δύο πρώτων χρόνων της ζωής μας.

Ποιός είναι ο σκοπός του μικροβιώματος;

Ο σκοπός τους είναι να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων μας. Κάθε όργανο έχει το δικό του μικροβίωμα ενώ το μεγαλύτερο είναι αυτό που υπάρχει στο δέρμα. Το ανθρώπινο δέρμα φιλοξενεί περίπου ένα δισεκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό! Όταν αυτά τα βακτήρια ζουν εκεί και αναπαράγονται με αρμονικό ρυθμό τότε έχουμε ισορροπία στον οργανισμό μας ενώ όταν διαταράσσεται (σ.σ. η ισορροπία ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς μικροοργανισμούς) τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Πώς διατηρούμε το μικροβίωμα σε καλή κατάσταση;

Τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στην διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς αφού διατηρούν το μικροβίωμα σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε διάφορα πεπτικά προβλήματα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν παθήσεις από το έκζεμα μέχρι το αλσχάιμερ γιατί όλα αυτά καθορίζονται από το έντερο. Εξάλλου, οι περισσότερες ασθένειες ελέγχονται από το έντερο και από την διατάραξη του μικροβιώματος του εντέρου και δεν είναι τυχαίο ότι το έντερο περιγράφεται και ως δεύτερος εγκέφαλος.

Το μικροβιωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του. Κατά τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας ανακαλύφθηκε ότι, στις περιοχές όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος.

Κρέμες με προβιοτικά

Οι κρέμες με προβιοτικά κάνουν καλύτερη λειτουργία του δερματικού κυττάρου και μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή τόσο στην ακμή όσο και στη ροδόχρου νόσο. Επίσης, μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώσουν τις ρυτίδες έμμεσα, να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τοξινών και των ελευθέρων ριζών που μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το προβιοτικό ενισχύει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Η λειτουργία του φραγμού του δέρματος είναι η καθοριστικότερη όλων των θεραπειών του δέρματος, καθώς αν διαταραχθεί αυτή διαταράσσεται όλο το δέρμα