fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως η μάσκα που φοράτε δεν προφυλάσσει τελικά απο τους ιούς;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Θεωρείται ευρέως ένα μέτρο πρόληψης και αποφυγής μόλυνσης από τους ιούς, είναι όμως στη πραγματικότητα;

Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Μικροί και μεγάλοι είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη αλλά και άλλου τύπου ιούς όπως ο Κοροναϊός. Ο εύκολος τρόπος μετάδοσης των ιών με τα σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη, διευκολύνει την εξάπλωση των ασθενειών. Ο ιοί μπορούν να μεταδοθούν επίσης με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Τα σταγονίδια μπορούν να εκτιναχθούν έως και περίπου 2 μέτρα μακριά. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προστατευθούν φορώντας χειρουργικές μάσκες ως μέτρο πρόληψης και αποφυγής μόλυνσης από τους ιούς. Όμως τελικά μπορεί η μάσκα να μας προστατεύσει;

Η χειρουργική μάσκα ως μέτρο αποφυγής μετάδοσης βακτηρίων και ιών είτε μόλυνσης από αυτά, δεν είναι πρακτική. Στην πρώτη περίπτωση, θεωρείται απίθανο οι μολυσμένοι άνθρωποι να κάνουν χρήση της μάσκας τις πρώτες τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε το ιικό τους φορτίο είναι υψηλότερο και άρα πιο εύκολο να μεταδοθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των λοιμωδών σωματιδίων που διαχέονται στον αέρα, όταν κάποιος ο οποίος πάσχει από νόσο του αναπνευστικού, βήχει, μιλάει ή αναπνέει.

Οι μάσκες δεν επιτρέπουν σε μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού να φτάσουν στις βλεννογόνες μεμβράνες γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως από ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με μολυσματικές νόσους, οι οποίες μεταφέρονται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, όπως η γρίπη ή ο κοκίτης. Τα μικρότερα όμως αερομεταφερόμενα σωματίδια που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η φυματίωση και η ιλαρά, μπορούν να περάσουν είτε μέσα είτε γύρω από τη μάσκα.

Τελικά μας προφυλάσσει η μάσκα;

Δεν προσφέρουν προστασία στο 100%. Είναι σίγουρα ένας τρόπος προστασίας αλλά αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όταν φοριούνται, δεν πετυχαίνουν το στόχο τους. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν πρέπει να βρέχονται, πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από το πρόσωπο με καθαρά χέρια και το ρίσκο να κολλήσετε γρίπη παραμένει, καθώς πχ μπορεί να ακουμπήσετε μια επιφάνεια που έχει ιό και μετά να τρίψεε τα μάτια σας. Για περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μασκών κάνουν λόγο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) καθώς δεν είναι αεροστεγείς, με αποτέλεσμα να μην εγκλωβίζουν τα σωματίδια στον αέρα που περιέχουν ιούς.