fbpx

Αρώνια: Η υπερτροφή που πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιό είναι αυτό το πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό;

Οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, (καρποί με έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα) οι οποίες καθαρίζουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η αρώνια θεωρείται ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση και ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης περιέχει πηκτίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία πεπτικού συστήματος, πολλές βιταμίνες (όπως προβιταμίνη Α, B2, B6, B9, C, E), μικροστοιχεία (βόριο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ιώδιο, κοβάλτιο, χαλκό, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο).

Τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίστηκε η πολύτιμη θρεπτική της αξία και έχει κερδίσει τη παγκόσμια προσοχή καθώς κατατάσσεται στα λεγόμενα «υπερτρόφιμα». Οι πολυφαινολικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνουν τα επίπεδα της (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοπαθειών και μεταβολικών νόσων γενικότερα. Επιπλέον, ο καρπός της αρώνιας χρησιμοποιείται στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα.

Καταπολεμα την κυτταρίτιδα: Έρευνα έδειξε ότι σε μια ομάδα γυναικών που κατανάλωνε 100ml χυμού αρώνιας ημερησίως, μετά από 90 ημέρες καμία δεν είχε σημάδια κυτταρίτιδας.

Καταπολεμά την γρίπη. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης ακόμη και των θανατηφόρων.

Βοηθά τις εγκύους και τα παιδιά. Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.

Ο καρπός της είναι σαν ένα είδος μούρου (Berry) και καταναλώνεται κυρίως φρέσκος ή αποξηραμένος, σε χυμούς, σε συμπυκνώματα και σε σκόνη. Λόγω της μεγάλης του στυπτικότητας χρησιμοποιείται επίσης σε μαρμελάδες, σάλτσες, παγωτά, σιρόπια, κρασιά, τσάι, ακόμη και σε παιδικές τροφές.