fbpx

Πως να συσφίξετε το δέρμα σας χωρίς facelift

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τέλειο δέρμα με απόλυτα φυσικό τρόπο; Έτσι θα το πετύχετε!

Αυτό που κάνει το πρόσωπό μας να δείχνει νεότερο ή πιο γερασμένο περιλαμβάνει μια σειρά μεταβλητών, από την υφή του δέρματος, τον τόνο, το χρώμα, τις ρυτίδες, την απώλεια όγκου και τη χαλάρωση. Η τελευταία, η χαλάρωση, συμβαίνει επειδή το κολλαγόνο, η διαρθρωτική στήριξη του δέρματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η απώλεια του κολλαγόνου συμβάλλει επίσης σημαντικά στην απώλεια όγκου και το σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την νεανική μας εμφάνιση είναι η πρόληψη!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε εκτός από την τακτική χρήση αντηλιακού, είναι να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς κάπνισμα, με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης και συχνή άσκηση. Κάνοντας τα παραπάνω, τα σημάδια του χρόνου θα καθυστερήσουν να εμφανιστούν κι η νεανική όψη θα διατηρηθεί περισσότερο σε συνδυασμό και με μια σειρά θεραπειών αντιγήρανσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Τι θεωρείται επαναστατικό σήμερα στην κοσμετολογία ως προς την αναδόμηση και σύσφιξη του δέρματος;
Είναι η ικανότητα που έχουν κάποιες θεραπείες αισθητικής να διεγείρουν βαθύτερα πολλαπλά στρώματα αναδιαμόρφωσης του δέρματος κι όχι μόνο το επιφανειακό.

Στο επιφανειακό στρώμα παρατηρούνται συνήθως πολλά σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, αποχρωματισμός, αιμοφόρα αγγεία, κηλίδες από τον ήλιο, σημάδια ακμής, κλπ. Η αναδιαμόρφωση της βαθιάς στιβάδας της επιδερμίδας είναι αυτή που θα επιφέρει τη σύσφιξη και στα επιφανειακά στρώματα.

Οι λιγότερο επεμβατικές θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα, έχουν κάνει τεράστια άλματα στην πλαστική χειρουργική & αισθητική ιατρική. Πολλοί ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε ένα λίφτινγκ, επιλέγουν πλέον μη επεμβατικές θεραπείες αντί αυτού, έτσι καθυστερούν την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και τον χρόνο!

Σήμερα με διάφορα ενέσιμα υλικά (botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία) διορθώνονται ρυτίδες, ατέλειες, επιτυγχάνεται γέμισμα σε σημεία που χρειάζεται.

Οι θεραπείες αυτές γίνονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση! Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Καλύπτοντας έτσι τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις δεν σταματούν, αντίθετα στοχεύουν σε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή fillers είναι το υαλουρονικό οξύ που αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές ενέσιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα, αφού άλλωστε αποτελεί φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας, και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Τι έχει αλλάξει όμως σε ό,τι αφορά τη χρήση του υαλουρονικού στον τομέα της αντιγήρανσης;
Πλέον η δράση του υαλουρονικού οξέως δεν περιορίζεται μόνο στο γέμισμα των ρυτίδων τοπικά, αφού βρίσκει κι άλλες εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η μεσοθεραπεία, που εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο για να του προσφέρει λάμψη, καθώς κι ενυδάτωση εκ των έσω. Το υαλουρονικό οξύ δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο με μικρές βελόνες εξασφαλίζοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα αναζωογόνησης και λάμψης.

Μια άλλη μορφή μη επεμβατικού ενέσιμου lifting πραγματοποιείται με νήματα. Βοηθούν στην ανόρθωση του δέρματος και τη βελτίωση του οβάλ του προσώπου με φυσικό και ασφαλή τρόπο. Πρόκειται για μια μορφή ενέσιμου -μη επεμβατικού- lifting κατευθυνόμενης κολλαγονογένησης. Με την ένθεση βιοαπορροφήσιμων νημάτων (υποδερμικά) ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του δέρματος.

Από τα μεγαλύτερα μη επεμβατικά τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο της ομορφιάς θεωρείται η χρήση ραδιοσυχνοτήτων και υπερήχων. Βασίζονται στην αποστολή της ενέργειας σε διαφορετικά στρώματα του δέρματος, με στοχευμένο τρόπο, ώστε να ενεργοποιηθούν οι ινοβλάστες να παράγουν νέο κολλαγόνο. Έτσι λειτουργεί το Ultherapy, όπου με τη βοήθεια των υπερήχων στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, προσφέροντας άμεσα σύσφιξη στο πρόσωπο, ανόρθωση στο περίγραμμα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια και το στόμα χωρίς νυστέρι, εύκολα, άνετα και γρήγορα!

Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν πολλές επιλογές για να παραμείνουμε νέοι. Αν θέλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καλό είναι να ακολουθούμε το συνδυασμό θεραπειών που μας ταιριάζει και θα μας συστήσει ο ειδικός. Έτσι με καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας μας, μαζί με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση θα καθυστερήσουμε τις ρυτίδες.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.