fbpx

Kάνουν για μένα οι επεμβάσεις που αδυνατίζουν; - 3 μύθοι και 3 αλήθειες για την Βαριατρική

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ο Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος έχει όλες τις απαντήσεις για εσάς που πρέπει να χάσετε βάρος...

Αληθινή μάστιγα της εποχής μας, τα παραπανίσια και περιττά κιλά, έχουν καταστροφικά επακόλουθα για την υγεία.

Το υπερβολικό βάρος οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες, έλλειψη άσκησης καθώς επίσης και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ποιός, όμως, θεωρείται Ιατρικά Παχύσαρκος;

Παχύσαρκος ορίζεται κάθε άνθρωπος, του οποίου το BMI, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 35.Ο Δ.Μ.Σ. (ΒΜΙ) είναι ένας αριθμός, ο οποίος εκφράζει τη σχέση του ύψους με το βάρος.

Η χειρουργική, σήμερα, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας, με επεμβάσεις, οι οποίες είναι ανώδυνες, γίνονται λαπαροσκοπικά και επιτρέπουν πολύ γρήγορη επάνοδο των ασθενών στην καθημερινότητά τους, τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Ο στόχος μιας βαριατρικής επέμβασης είναι τριπλός: Απώλεια βάρους, Διατήρηση της απώλειας και Καλή ποιότητα ζωής.

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τις περιοριστικές και τις δυσαπορροφητικές.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τον γαστρικό δακτύλιο (δακτυλίδι) και το γαστρικό “sleeve” ή γαστρικό μανίκι.

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν το γαστρικό bypass και την χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη κατηγορία επεμβάσεων απευθύνεται σε ανθρώπους με BMI έως 50, ενώ, η δεύτερη κατηγορία σε ανθρώπους με BMI πάνω από 50.

Οι περιοριστικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες, αποτέλεσαν τη βάση της χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για πάρα πολλά χρόνια. Πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, είναι μικρής διάρκειας (1 ώρα και 30 λεπτά συνήθως) και απαιτούν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο.

3 μύθοι και 3 αλήθειες για τις επεμβάσεις βαριατρικής

Η χειρουργική, σήμερα, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας, με επεμβάσεις, οι οποίες είναι ανώδυνες, γίνονται λαπαροσκοπικά και επιτρέπουν πολύ γρήγορη επάνοδο των ασθενών στην καθημερινότητά τους, τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Ο στόχος μιας βαριατρικής επέμβασης είναι τριπλός: Απώλεια βάρους, Διατήρηση της απώλειας και Καλή ποιότητα ζωής.

Συχνά η ελλιπής πληροφόρηση μπερδεύει την αλήθεια με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ας δούμε τις 3 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς:

Μύθος#1 «Μία επέμβαση βαριατρικής είναι η εγγύηση ότι θα χάσω όλα τα περιττά κιλά μου;»
Τι ισχύει: Θα ήταν επιστημονικά μη σοβαρό να μιλήσουμε για τέτοιου τύπου Εγγύηση. Οι αλλαγές τρόπου διατροφής και ζωής που θα κάνετε μετά την ιατρική πράξη - μαζί με τον κατάλληλο κι έμπειρο χειρουργό- αποτελούν την εγγύηση που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στον στόχο σας. Ένα στόχο -πρωτίστως- υγείας. Κάθε ιατρική πράξη βαριατρικής -ελέγχοντας το αίσθημα της πείνας και την υπερφαγία - είναι σχεδιασμένη για να συνεπικουρεί, να βοηθάει στην απώλεια βάρους. Πάντα, όμως, συνδυαστικά με μικρές , αναγκαστικές - αλλά αποτελεσματικές- αλλαγές στον τρόπο διατροφής, άσκησης και ψυχολογίας.

Μύθος#2 «Μετά την επέμβαση επιτέλους θα μπορώ να τρώω ότι θέλω -σε μικρότερη ποσότητα- και να χάνω βάρος;»
Τι ισχύει
: Οι διαιτολογικές τροποποιήσεις και η δέσμευσή του ασθενούς για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση -μετά τις επεμβάσεις βαριατρικής- είναι ένα Συμβόλαιο Ζωής.

Το πρώτο διάστημα- ο γιατρός σας θα καθορίσει το διατροφικό πλάνο- πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες- το οποίο θα ακολουθήστε. Συστήνεται μία διατροφή πλούσια σε πρωτείνες , αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη.

Ακόμη κι αν λαμβάνετε πολύ μικρά γεύματα - αυτά δεν θα πρέπει να είναι πρόχειρο φαγητό junk food- λιπαρά, γλυκά. Κανείς δεν έχασε κιλά, διατήρησε το σωστό βάρος ή παρέμεινε υγιής, τρώγοντας για δείπνο chips με αναψυκτικό. Εάν ο ασθενής σκοπίμως επιδίδεται σε διατροφικές υπερβολές, ο οργανισμός δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να απορροφήσει την υπερβάλλουσα ποσότητα θερμίδων.

Μύθος#3 «Αφού όλα πήγαν καλά, μετά την επέμβαση, δεν χρειάζεται να επισκεφθώ ξανά τον χειρουργό μου…»
Τι ισχύει
: Είναι εξαιρετικά σημαντική η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, οι οποίοι για δύο, τουλάχιστον, χρόνια πρέπει να βλέπουν το γιατρό τους, για παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, διατροφικές συμβουλές κι αντιμετώπιση όλων των ερωτημάτων που συνάδουν με την καινούργια κατάσταση του σώματος και της υγείας τους.

Ο ρόλος του γιατρού σας δεν σταματά μόλις βγείτε απ το νοσοκομείο. Έρευνες έχουν δείξει πως η συνεργασία κι η επαφή με τον γιατρό έχει θετική επίδραση τόσο στην ψυχολογία του ασθενούς, στην εξέλιξη της προσπάθειας κι ως εκ τούτου όσο και στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ Γιώργο Σπηλιόπουλο
Διευθυντή Μονάδας Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου,
Γενικό Χειρουργό - Χειρουργό Πεπτικού Συστήματος, με μακρά εμπειρία στις επεμβάσεις βαριατρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μάθετε περισσότερα στο www.drspiliopoulos.gr