fbpx

Βιταμίνη D3: γνωρίζατε οτι είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές βιταμίνης D.

Είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόση βιταμίνη D συνθέτει ο οργανισμός του όταν εκτίθεται στον ήλιο. Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή λήψη 600 μονάδων βιταμίνης D, κατά προτίμηση σε μορφή D3. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές βιταμίνης D, ωστόσο αυτές που ξεχωρίζουν η D2 και η D3, οι οποίες βρίσκονται σε φυτικές και σε ζωικές τροφές αντίστοιχα ή τις συνθέτει ο οργανισμός μας όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Ο λόγος που ξεχωρίζουν είναι ότι αυτές τις δύο μορφές μπορεί να αξιοποιήσει το σώμα μας.

Η D3, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, αυξάνει σε διπλάσιο βαθμό τα συνολικά επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τη D2, επομένως έχει καλύτερο ρυθμό απορρόφησης. Γι'αυτό είναι η πιο σημαντική.

Όταν η D3 διασπάται στον οργανισμό συμβάλλει στην παραγωγή φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύει τα οστά από κατάγματα και από την οστεοπόρωση. Επίσης η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, δυναμώνει τους μυς, έχει αντικαρκινική δράση.

Η D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 στη διατροφή μας είναι τα ψάρια (π.χ. σολομός και πέστροφα) και το αυγό (με τον κρόκο του).

Τώρα που η μέρα μικραίνει καλό είναι να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές πλούσiες σε βιταμίνη D όπως ο σολομός, τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, το κίτρινο τυρί, οι σαρδέλες, ο τόνος.