fbpx

Αντίο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ο σκηνοθέτης που μας σημάδεψε έφυγε απο την ζωή.

Γεννημένος στην Πάρμα το 1941 ο ιταλός σκηνοθέτης άρχισε σε ηλικία 15 ετών να γράφει ποίηση και διηγήματα τα οποία τον κέντρισαν την προσοχή του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο. Λίγο αργότερα ο Παζολίνι τον προσέλαβε ως βοηθό σκηνοθέτη στην πρώτη του ταινία «Ακατόνε» (1961) και έτσι ο 20χρονος Μπερνάρντο έκανε τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο. Ανήκει σε αυτή την γενιά καλλιτεχνών που έζησαν την άνθιση του ιταλικού σινεμά στα ‘60s.

Ποιητής, παραγωγός, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, υπήρξε ένας άνθρωπος που επηρέασε, με την παρουσία και τη δημιουργικότητα του την ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε το «Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι». Η ωμή, σαρκική σχέση του Μάρλον Μπράντο και της Μαρία Σνάιντερ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τολμηρής ταινίας που εξερευνά τα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ψυχής. Στην περιβόητη σκηνή του βουτύρου η 19χρονη τότε Σνάιντερ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη για την ακριβή δράση της σκηνής, γεγονός που έφερε σε αμφισβήτηση τη συναίνεσή της σε όσα διαδραματίζονται. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών, ενώ η ταινία κυκλοφόρησε ξανά το 1978.

Η φήμη του σπουδαίου δημιουργού άρχισε να καλπάζει με τις ταινίες "1900", "O τελευταίος Αυτοκράτορας", " Κλεμμένη ομορφιά" με την Λιβ Τάιλερ, «Τσάι στη Σαχάρα» και «Io ballo da sola», ένας ύμνος στην αξία της ζωής.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «έφυγε» σε ηλικία 77 ετών, στην αγαπημένη του Ρώμη. Θα τον θυμόμαστε για πάντα όμως για την αγέραστη κομψότητα των εικόνων του και για την απίθανη κινηματογραφική του μαεστρία.







Διαβάστε ακόμα