fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο "μεγάλες" είστε για να αλλάξετε καριέρα;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Θα τολμούσατε μια τόσο μεγάλη αλλαγή;

Σίγουρα μια αλλαγή στην καριέρα συνεπάγεται και μια τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα σας. Τι γίνεται, όμως, όταν το έχετε αποφασίσει να αλλάξετε εργασία;

Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική ιδιαίτερα αν ήσασταν σε μια θέση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί ενδεχομένως να σας φέρει αντιμέτωπους με αρκετές φοβίες, όπως το να πάρετε ένα μεγάλο ρίσκο και να αφήσετε κάτι «σίγουρο». Η «στροφή» καριέρας είναι πιο συχνό φαινόμενο στην ηλικία 30, 35, 40 και 50 ετών. Ξεκινώντας από λόγους φιλοδοξίας, υψηλότερων στόχων, ανάγκης για νέες αρμοδιότητες, οικονομικά κίνητρα μέχρι και περιορισμένα κίνητρα ή έλλειψη προαγωγής μετά από χρόνια προϋπηρεσίας – πολλοί είναι οι παράγοντες που πιθανόν οδηγούν έναν εργαζόμενο να αφήσει την δουλειά του.

Γεγονός πάντως είναι οτι είτε για προσωπικούς λόγους, είτε λόγω συνθηκών, όλοι μπορούμε να αλλάξουμε καριέρα όποτε αισθανθούμε πως το έχουμε ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ενας απο τους πιο σημαντικούς λόγους είναι τα ανύπαρκτα περιθώρια ανέλιξης. Όσο κι αν αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες, όσο κι αν προσπαθείτε να δείξετε τις ικανότητες σας στους Υπευθύνους σας, δεν μπορείτε να διακρίνετε κάποιο περιθώριο ανέλιξης. Απλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προοπτικές.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Κάντε μια λίστα με όλα τα επαγγέλματα που θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να κάνετε.

Φτιάξτε μια δεύτερη λίστα με όλα αυτά τα πράγματα που ξέρετε να κάνετε καλά (ή αλλιώς, τις επιμέρους επιδεξιότητες σας).

Κάντε μια έρευνα για νέα επαγγέλματα

Επαγγελματικός προσανατολισμός πάλι από την αρχή

Εκπαίδευση και εξειδίκευση. Αν χρειαστεί επιστρέψτε στα θρανία!

Δικτυωθείτε στα social media

Αξιοποίήστε το networking.

Η αλλαγή καριέρας δεν είναι «ταμπού» στις μέρες μας. Όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα στο νέο επαγγελματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι της επικοινωνίας στρεφόμαστε στα social media, οι μηχανικοί στα φωτοβολταϊκά και οι αγρότες στα βιολογικά προϊόντα.