fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το έντονο ψύχος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πώς να ζεσταθείτε έξυπνα και οικονομικά ακόμα και αν οι θερμοκρασίες αγγίζουν το μηδέν!

Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και προσφάτως είδαμε μέχρι και χιόνι στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ψύχος; Πώς θα προστατευθείτε από τα κρυολογήματα; Πώς θα κρατήσετε ζεστό το σπίτι; Τι πρέπει να προσέχετε στο ντύσιμο και ποιες τροφές μπορούν να διώξουν την αίσθηση του κρύου; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε ζεστοί και υγιείς.

Το σωστό ντύσιμο

Φορέστε γάντια όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για πολύ ώρα, ώστε να μην ενταθεί η ξηρότητα των χεριών σας.

Φορέστε έναν σκούφο ή ένα καπέλο, το οποίο προστατεύει όχι μόνο την θερμότητα που αποβάλλεται από το κεφάλι, αλλά και την υγεία της τρίχας.

Καλύψτε τον λαιμό σας με ένα κασκόλ. Αν φτάνει μέχρι την μύτη σας, ώστε να φιλτράρετε τον αέρα, ακόμη καλύτερα.

Φορέστε ζεστές ισοθερμικές κάλτσες και κατά προτίμηση δερμάτινα παπούτσια.

Μην ντύνεστε σαν κρεμμύδια, ιδιαίτερα αν πρόκειται να αθληθείτε.

Οι κατάλληλες τροφές που σας κρατούν ζεστούς

Καταναλώστε άφθονα εσπεριδοειδή και χυμούς με βιταμίνη C

Τρόφιμα πλούσιο σε ψευδάργυρο όπως το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας και οι σαρδέλες, σε σελήνιο όπως τα οστρακοειδή και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πίνετε άφθονο νερό και τσάι για να αποφύγετε την αφυδάτωση, λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ και καφέ και αυξήστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην διατροφή σας.

Καταναλώστε ζεστές σούπες, όπως κοτόσουπα με μανέστρα που περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες, καθώς και πικάντικες τροφές, οι οποίες καθαρίζουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες.

Προτιμήστε να καταναλώνετε ζεστά φαγητά. Το χλιαρό ζεστό τσάι, τα χλιαρά ζεστά αφεψήματα και η σούπα βοηθούν τον οργανισμό κατά την διάρκεια των κρύων ημερών.

Το λίπος βοηθά το σώμα να κρατηθεί ζεστό – περιοριστείτε στα «καλά λιπαρά» όπως αυτά του ψαριού, των ελαίων και των ξηρών καρπών.

Οι υδατάνθρακες μας κρατούν ευδιάθετους.

Οχι πα κρύο στο σπίτι

Τοποθετήστε πολλά μικρά μαξιλάρια στον καναπέ σε διάφορα χρώματα.

Αν διαθέτετε τζάκι, στήστε μια γωνιά «συγκέντρωσης» μπροστά του, και προτιμήστε να κάθεστε εκεί είτε για διάβασμα είτε με την οικογένεια και την παρέα σας, ώστε να γεμίσετε τα βράδια σας με θαλπωρή.

Αγοράστε «χουχουλιάρικα» χαλιά, ριχτάρια και αξεσουάρ.

Βρείτε τα σημεία του σπιτιού που σας στερούν σημαντικά ποσοστά θερμότητας και φροντίστε να μονώσετε τα κατάλληλα σημεία για να διατηρήσετε την ζέστη στον χώρο σας.

Φορέστε μια κομψή ζεστή ρόμπα.

Ζεστάνετε το κρεβάτι. Αν το κρεβάτι σας είναι ζεστό τότε μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ζεστό το κρεβάτι σας είναι να αγοράσετε μια ηλεκτρική κουβέρτα και να την ενεργοποιήσετε μια ώρα πριν, ώστε να είναι ζεστά όταν πέσετε για ύπνο.

Αγοράστε βαμβακερά σετ σεντόνια που προσφέρουν ζεστό και απαλό άγγιγμα στον ύπνο σας.

Τα έπιπλα, όπως ο καναπές και το κρεβάτι, θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από τις μπαλκονόπορτες εάν δεν έχετε καλή μόνωση. Μπείτε στον κόπο να αλλάξετε τη διαρρύθμιση για τους χειμερινούς μήνες και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά και επάνω από τα θερμαντικά σώματα.

Βάλτε φιλμ αλουμινίου. Επειδή η θερμότητα που βγάζουν τα καλοριφέρ δεν θέλουμε να απορροφάται από τους τοίχους μπορείτε να τοποθετήσετε πίσω από κάθε καλοριφέρ το φιλμ αλουμινίου που αντανακλάει τη θερμότητα στο χώρο. Μια πολύ οικονομική λύση έκτακτης ανάγκης είναι να βάλετε αλουμινόχαρτο.

Στα δωμάτια που τα βλέπει ο ήλιος ανεβάστε τις τέντες τις μέρες που δεν έχει συννεφιά ενώ αντίστοιχα στα βορινά δωμάτια κρατήστε τις κατεβασμένες.

Βάλτε μια θερμοφόρα στα πόδια σας πριν κοιμηθείτε και δεν θα κρυώσετε ούτε λεπτό.

Όταν πέφτει το φως καλό θα είναι να κλείνετε τα παντζούρια για να έχετε λιγότερες απώλειες θερμότητας.

Ψάξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για πιθανά ρεύματα αέρα. Ανάψτε ένα κερί και πλησιάστε με αυτό τις άκρες από τις μπαλκονόπορτες και την πόρτα της εισόδου. Σε όποιο σημείο η φλόγα τρεμοπαίζει θα πρέπει να το μονώσετε.