fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φύκια: Το μυστικό για νεότητα και μακροζωία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το ξέρετε οτι μπορούν να γίνουν ισχυρός σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα;

Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver την χαρακτήρισε την «πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο», αλλά στις Ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα τα φύκια καταναλώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς η διατροφική τους αξία και τα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, είναι γνωστά σε αυτές τις περιοχές από την αρχαιότητα.

Τα φύκια είναι μια φυσική υπερτροφή. Φυσικά υπάρχουν πολλές ποικιλίες φυκιών, οι οποίες δεν είναι όλες βρώσιμες. Κάποια είδη, όπως το nori, το wakame, το kombu κ.α χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα του σούσι, σε σαλάτες, σε σούπες, ενώ στη Σκωτία τα χρησιμοποιούν ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού.

Πώς μας ωφελούν στη διατροφή;

Το μεγάλο ατού των φυκιών είναι ότι αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των διατροφικών αναζητήσεων, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.
Εκτός από πρωτεΐνη, τα φύκια είναι πλούσια και σε σημαντικές βιταμίνες όπως A, B12, K, αλλά και σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, όπως εξηγεί η ειδικός. Σύμφωνα, μάλιστα, με παρουσίαση που έχει πραγματοποιηθεί στο Institute of Food Technologists στο Σικάγο, ορισμένοι τύποι φυκιών περιέχουν 63% πρωτεΐνη και 15% φυτικές ίνες, ενώ όλοι οι τύποι χωνεύονται εύκολα και κάνουν καλό στην καρδιά.

Πώς θα τα απολαύσουμε; Με τόσα οφέλη, σίγουρα θα ανυπομονείτε να τα βάλετε στο πιάτο σας.

Φτιάξτε sushi rolls.

Προσθέστε σπιρουλίνα ή χλωρέλλα στο smoothie σας

Τυλίξτε τη γέμιση του σάντουιτς σας σε φύκια nori, τα φύκια που χρησιμοποιούμε στο σούσι

Προσθέστε wakame στη σαλάτα σας αντί για κρουτόν

Δοκιμάστε τα στις σούπες σας

Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με kelp noodles και συνδυάστε τα με σάλτσα βασιλικού

Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Η φουκοξανθίνη, μια χρωστική ουσία που απαντάται στα καφέ φύκια wakame, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, γιατί διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να διατηρεί τα κιλά του. Επιπλέον τα φύκια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά (η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ κα), που κρατούν το σώμα ενεργοποιημένο σε όλη τη διαδικασία για το κάψιμο λίπους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών. Είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες μεταξύ άλλων ελέγχουν και το μεταβολισμό. Τέλος βοηθάνε πολύ στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και δρουν κατά των εντοπισμένων λιπαποθηκών.