fbpx

Τι πρέπει να τρώμε για να καταπολεμήσουμε το στρες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το ξέρετε οτι υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν το στρες;

Όλοι σε διάφορες στιγμές ή φάσεις της ζωής μας να αισθανόμαστε άγχος, στρες και φοβίες. Βέβαια εώς ένα βαθμό το άγχος είναι ωφέλιμο, διότι μας κρατά σε επαγρύπνηση και μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε όταν υπάρχουν καταστάσεις που μας απειλούν. Όταν όμως το άγχος γίνεται πολύ τακτικό και κάποτε συνεχές τότε η ζωή μας διαταράσσεται από τις ανυπόστατες ανησυχίες και δεν μπορούμε να έχουν κανονικές δραστηριότητες.

Υπάρχει ένα ερώτημα και αυτό είναι εάν με απλές προσαρμογές του διαιτολογίου θα ήταν δυνατό να προσφερθεί ανακούφιση από το έντονο άγχος, στρες και φοβίες. Η καταπολέμηση του άγχους δεν είναι εύκολη και για αυτό κάθε μέτρο που μπορεί να προσθέτει κάτι στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του είναι ευπρόσδεκτο. Σας έχουμε καλά νέα στο συγκεκριμένο θέμα. Οπεριορισμός ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και ανακουφίζουν τον ασθενή από τις βασανιστικές, φθοροποιές ανησυχίες. Ποιά είναι αυτά τα πολύτιμα τρόφιμα; Πόσο συχνά πρέπει να τα καταναλώνουμε και σε τι ποσότητες;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σησάμι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.

Μία διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι προτιμότερη από ότι η πρόσληψη απλών σακχάρων, όπως η γλυκόζη που είναι απλός υδατάνθρακας και απορροφάται πιο εύκολα και γρήγορα.

Τα μικρά συχνά γεύματα συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βοηθούν εναντίον του άγχους.

Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, που χαλαρώνει τον οργανισμό. Επιπλέον το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα το γάλα, μας εφοδιάζει με την αναγκαία για τον οργανισμό ποσότητα Βιταμινών Β2 και Β12, σε ημερήσια βάση.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 300 χημικές ουσίες που σχετίζονται με το νευρικό μας σύστημα. Μεταξύ αυτών σημαντικότερες είναι η ανανδαμίδη και η θεοβρωμίνη, ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αισθήματα ευχαρίστησης. Για περισσότερο «αγχολυτικά» αποτελέσματα, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα περίπου 70% σε κακάο.

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους. Αυτό εξηγείται καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά β-καροτένια και άλλες βιταμίνες καθώς και σε φυτικές ίνες, με ευεργετική δράση κατά του άγχους ή της ψυχικής κόπωσης.

Τα blueberries είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και επιδρούν σημαντικά στη μείωση του άγχους.

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το άγχος, ενώ το πράσινο τσάι, πλούσιο σε κατεχίνες, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να μας βοηθάει και στην απώλεια βάρους! Επίσης το αλκοόλ που φαινομενικά ένα με δυο ποτηράκια δείχνει να μας χαλαρώνει μας προκαλεί αργότερα άγχος. Τέλος καλό είναι να γνωρίζετε ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο έχουν ισχυρή αγχολυτική δράση.