fbpx

Κατάψυξη ωαρίων: Παγώστε το βιολογικό σας ρολόι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων;

Μία γυναίκα γεννιέται μ’ έναν συγκεκριμένο αριθμό ωάριων (περίπου 200.000-2.500.000 ) και κάθε μήνα μειώνονται τόσο σε αριθμό όσο και κυτταρική ακεραιότητα. Η μείωση αυτή εξηγεί γιατί μια γυναίκα στα 40 της έχει μόνο ένα 5 τοις εκατό πιθανότητα εγκυμοσύνης κάθε μήνα, και ότι τα ωάρια έχουν αυξημένη πιθανότητα για ανευπλοειδία μετά την ηλικία των 42.

Με την κατάψυξη συντηρούμε τα νεανικά μας ωάρια για όσο χρόνο χρειαζόμαστε, αφοσιωνόμαστε στην επαγγελματική μας καριέρα και κάποια στιγμή αργότερα, όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές, τα χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κάποιες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις γονιμότητας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και μια υπερηχογραφική αξιολόγηση των ωοθηκικών αποθεμάτων, δίνουν μια σαφέστερη εικόνα τόσο της ποσότητας των ωάριων που απομένουν στη γυναίκα όσο και της ποιότητας αυτών. Με τη βοήθεια του ειδικού ιατρού αναπαραγωγής, γίνεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και έτσι η κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία.

Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμένουν κατεψυγμένα;

Τα ωάρια καταψύχονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα έμβρυα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υαλοποίησης και της κατάψυξης στους -196 βαθμούς Κελσίου. Βάσει επιστημονικών στοιχείων, καθώς και την εμπειρία της υαλοποίησης τα τελευταία 10 χρόνια, η αποθήκευση των κατεψυγμένων ωάριων δεν οδηγεί σε καμία μείωση της ποιότητας.

Είναι ασφαλής ως μέθοδος;

Μέχρι σήμερα, περίπου 6000 μωρά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια Η μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε με πάνω από 900 μωρά από κατεψυγμένα ωάρια δεν έδειξε αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια. Το 2014 μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης μετά από απόψυξη ωάριων δεν αυξήθηκαν. Υπήρξαν επίσης πάνω από 300.000 παιδιά που γεννήθηκαν σ’ όλο τον κόσμο από κατεψυγμένα έμβρυα, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τεχνικές κρυοσυντήρησης αργής κατάψυξης, χωρίς αύξηση γενετικών ανωμαλιών.

Πόσα ωάρια πρέπει να κρυοσυντηρηθούν για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη;

Με βάση επιστημονικές μελέτες, σε γυναίκες μέχρι 38 ετών, τα ποσοστά επιβίωσης των ωάριων μετά την απόψυξή τους είναι 75% όπως και το ποσοστό γονιμοποίησης. Έτσι, αν μία γυναίκα έχει 10 ωάρια κατεψυγμένα, 7 αναμένεται να επιβιώσουν της απόψυξης και 5 έως 6 αναμένεται να γονιμοποιηθούν και να γίνουν έμβρυα. Συνήθως 2 έμβρυα μεταφέρονται σε γυναίκες μέχρι 38 ετών.

Σε ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων;

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ορισμένες μορφές πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) έχουν κληρονομικό υπόβαθρο και η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία.

Γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους. Επειδή η γονιμότητα είναι γνωστό ότι μειώνεται με την ηλικία, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική η μόνιμο μη αμηνόρροια και συνεπώς υπογονιμότητα.