fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να προετοιμαστείτε σωστά πριν απο μια προγραμματισμένη επέμβαση

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν μπείτε στο χειρουργείο

Μπορεί το άχγος πριν απο μια προγραμματισμένη επέμβαση να είναι έντονο ωστόσο αν κάνετε μια σωστή προετοιμασία πριν απο το χειρουργείο δεν πρέπει να φοβάστε απολύτως τίποτα. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε και ακολουθήστε πιστά τις παρακάτω οδηγίες.

Τα νύχια

Ξεχάστε το μανικιούρ και τα εντυπωσιακά νύχια πριν το χειρουργείο, καθώς κάτω από το νύχι συχνά κρύβονται μικρόβια. Επίσης το νύχι δεν πρέπει να καλύπτεται από βερνίκι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές ώστε να μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Η συσκευή εφαρμόζει στο δάχτυλο, οπότε πρέπει να έχει αφαιρεθεί το βερνίκι πριν το χειρουργείο.

Χάστε τα επιπλέον κιλά

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία, καθώς χρειάζεται να χορηγηθεί στον ασθενή μεγαλύτερη ποσότητα αναισθητικού. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, καθώς το λίπος δεν αιματώνεται καλά και οι πληγές επουλώνονται με πιο αργό ρυθμό. Ωστόσο, η λύση δεν βρίσκεται σε κάποια δίαιτα εξπρές. Η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα) συνδέεται με σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα μετά τη χειρουργική επέμβαση αλλά και τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε τη διακοπή του καπνίσματος για αρκετές εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση· όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο. Το κάπνισμα ελαττώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών προβλημάτων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορείτε να διακόψετε πλήρως το κάπνισμα, ελαττώστε το.

Αν ειστε αδιάθετοι

Εάν νιώθετε κάποια αδιαθεσία όταν πρόκειται να έλθετε στο νοσοκομείο για να υποβληθείτε στη χειρουργική σας επέμβαση, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το νοσοκομείο. Ανάλογα με την ασθένεια και πόσο επείγουσα είναι χειρουργική επέμβαση, ίσως χρειαστεί να αναβληθεί η επέμβασή σας μέχρι να είστε καλύτερα.

Μην παίρνετε συμπληρώματα

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν πριν από μια χειρουργική επέμβαση. Αρκετοί ασθενείς όμως παραλείπουν να αναφέρουν ότι λαμβάνουν φυτικά συμπληρώματα, όπως το συμπλήρωμα σκόρδου, τζίνσενγκ ή τζίντζερ (πιπερόριζα), τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Φάρμακα

Εάν παίρνετε φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών σκευασμάτων, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής) με ή χωρίς συνταγή ιατρού, είναι σημαντικό να τα έχετε μαζί σας. Μια λίστα όλων όσων λαμβάνετε, είτε σας έχουν χορηγηθεί με συνταγή ιατρού είτε όχι, θα βοηθήσει τον αναισθησιολόγο σας. Πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας έως και την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης/αναισθησίας, εκτός εάν ο αναισθησιολόγος ή ο χειρουργός σας σάς ζητήσει να μην τα πάρετε. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα σας (όπως βαρφαρίνη, ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη), φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη ή φυτικά σκευάσματα, θα χρειαστείτε συγκεκριμένες οδηγίες. Εάν δεν είστε βέβαιοι, ο αναισθησιολόγος ή ο χειρουργός σας θα σας κατευθύνουν.

Μην ξυρίζεστε.

Το ξύρισμα οδηγεί σε μικροσκοπικά κοψίματα στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από κάθε είδους μικρόβια. Ο ίδιος ο γιατρός θα πρέπει να αφαιρέσει την περιττή τριχοφυΐα, από τα σημεία που κρίνει ότι είναι απαραίτητο, την ημέρα του χειρουργείου και όχι την προηγούμενη. Μία εβδομάδα αποχής από το ξύρισμα εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε πληγή στο δέρμα έχει επουλωθεί επαρκώς.

Δεν τρώτε ούτε τσίχλα

Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τις στερεές τροφές πριν από το χειρουργείο. Για να αντιμετωπίσουν την πείνα αλλά και το άγχος τους, αρκετοί καταφεύγουν στην τσίχλα. Η τακτική αυτή είναι λάθος, καθώς η τσίχλα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ιδιαίτερα εάν τα οξέα μεταφερθούν στους πνεύμονες.