fbpx

Προσοχή η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να σας παχύνει

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιές είναι οι πιο παχυντικές τροφές

Η νηστεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, όπου λόγω των διατροφικών αλλαγών μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η έλλειψη ποικιλίας και ισορροπίας στη διατροφή που συνεπάγεται η νηστεία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες αμυλούχων τροφών που καταναλώνουμε (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) ευθύνονται για τα καινούρια σας κιλά, όπως και για αρκετά προβλήματα υγείας.

Δώστε λοιπόν τη δέουσα προσοχή τόσο στο τι επιλέγετε να καταναλώνετε, όσο και στην ποσότητα. Άλλωστε, μη ξεχνάτε πως η περίοδος της νηστείας αποτελεί πάνω από όλα μια περίοδο εγκράτειας.

Οι τροφές της νηστείας που μας παχαίνουν

Ελιές: οι αγαπημένες σε πολλούς ελιές έχουν την τιμητική τους κυρίως την περίοδο της νηστείας, καθώς είναι γευστικές και μας χορταίνουν. Μάθετε ωστόσο πως τρώγοντας 5 μεγάλες ελιές ή 10 μικρές θα πάρετε περίπου 50 θερμίδες. Φροντίστε λοιπόν να τις καταναλώνετε με σύνεση και μέτρο.

Ταχίνι: το ταχίνι προέρχεται από το γνωστό σε όλους σησάμι και αποτελεί ένα καλό υποκατάστατο του βούτυρου. Πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωσή του όμως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς 1 κοφτή κουταλιά της σούπας θα μας δώσει περίπου 70 θερμίδες.

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε αφθονία στις σαλάτες, στο μαγείρεμα αλλά και στην παρασκευή νηστίσιμων γλυκών. Και μπορεί να αποτελεί μια πολύ υγιεινή πηγή λίπους, ωστόσο μας προσδίδει και πολλές θερμίδες (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 135 θερμίδες).

Χαλβάς: ο χαλβάς από ταχίνι αποκτά θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι, όμως η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε συνδυασμό με το ταχίνι συμβάλλουν στο υψηλό θερμιδικό του περιεχόμενο, ενώ η επιλογή ενός χαλβά με ξηρούς καρπούς θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις θερμίδες του. Έτσι, τα 100 γρ χαλβά θα μας δώσουν περίπου 350-400 θερμίδες.

Τηγανητά φαγητά: ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσει δραματικά το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων. Το ίδιο φαγητό μπορεί να μας δωσει μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω όταν τηγανιστεί σε σχέση με το να το καταναλώσουμε ψητό ή βραστό.

Ταραμοσαλάτα: για το τέλος αφήσαμε τον ταραμά, που παραδοσιακά έχει συνδεθεί με την περίοδο της νηστείας. Η γνωστή σε όλους ταραμοσαλάτα παρέχει περίπου 100 θερμίδες σε 1 κουταλιά της σούπας, γεγονός που την καθιστά ιδιαιίτερα παχυντική, όταν υπερκαταναλώνεται.

Η κατάχρηση σε νηστίσιμα όπως ταραμά, ελιές και ταχινόπιτα εύκολα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους και περιττά κιλά. Όμως τα νηστίσιμα φαγητά δεν είναι πάντοτε παχυντικά και λιπαρά. Αντιθέτως, η περίοδος των νηστειών μπορεί να χρησιμοποιηθεί θετικά από τον οργανισμό μας καθώς προσφέρεται σαν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και ίσως μια ευκαιρία για να απαλλαγούμε από περιττά κιλά.

Πρωτεινούχα γεύματα

Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο. Επειδή σας βοηθούν να περιορίσετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου σας, οι οποίες σας κάνουν να πεινάτε γρήγορα μετά από νηστίσιμα φαγητά, επιλέξτε: θαλασσινά, ξηρούς καρπούς (έως 1 χούφτα την ημέρα), ρύζι, μανιτάρια, σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σε ελεγχόμενες ποσότητες). Επίσης, εξαιρετικοί και χορταστικοί είναι οι «συνδυασμοί», όπως: όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με ­σπανάκι).