fbpx

Πνιγμός απο τροφή: Πώς θα σώσετε κάποιον που κινδυνεύει

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αφορμή για τις χρήσιμες συμβουλές του άρθρου στάθηκε η τραγική είδηση για το 12χρονο παιδί που έφυγε από τη ζωή μετά από πνιγμό με φαγητό.

Το νέο σόκαρε τους περισσότερους καθώς ένα αθώο μικρό παιδί μόλις 12 ετών έχασε την ζωή του απο ένα λουκάνικο. Ένας θάνατος τραγικός και άδικος αποτελεί αφορμή για να αναζητήσουμε τρόπους για να αποτρέψουμε τον πνιγμό απο φαγητό. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί ή κάποιος συνάνθρωπος σας πνιγεί με το φαγητό του.

Τι προκαλεί τον πνιγμό:

Συνήθως, ένα παιδί ή ακόμα και κάποιος ενήλικας πνίγεται με το φαγητό του όταν τρώει βιαστικά και λαίμαργα. Όταν ο άνθρωπος μασά γρήγορα και καταπίνει, δεν αναπνέει. Τη στιγμή που η τροφή εισέρχεται στο στόμα λαίμαργα η ανάγκη μας για αναπνοή νικά εκείνη της κατάποσης και της άτακτης πρόσληψης φαγητού και τότε ίσως η τροφή μεταφέρεται στην αναπνευστική οδό αντί για τον οισοφάγο και τη φράσει. Ο οργανισμός αντιδρά με αντανακλαστικό βήχα όταν κάποιο αντικείμενο αντί για τον οισοφάγο βρεθεί στην αναπνευστική οδό (τραχεία) και τη φράξει.

Τα σημάδια οτι κάποιος πνίγεται:

Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στην αναπνοή και να μελανιάσει. Εάν έχει τις αισθήσεις του μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει ότι πνίγεται, δείχνοντας ή πιάνοντας τον λαιμό του με τα χέρια του.

Τι κάνουμε όταν αντιληφθούμε οτι κάποιος πνίγεται:

Προσπαθήστε να μην χάσετε την ψυχραιμία σας γιατί ο πανικός σας μεταδίδεται στα παιδιά και προκαλεί μεγαλύτερο σπασμό και ταχυπνοΐα. Μετά από αυτό ενθαρρύνετε το παιδί να βήξει. Το πώς θα αντιδράσετε για να βγει το αντικείμενο (τροφή ή παιχνίδι) από τον οργανισμό του παιδιού εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Στα μωρά που έχουν στραβοκαταπιεί, γυρίστε τα με την κοιλίτσα τους πάνω στον πήχη του χεριού σας και χτυπήστε τα με δύναμη στην πλάτη. Προσέξτε έτσι ώστε το κεφαλάκι τους να κοιτάζει προς τα κάτω και προσπαθήστε η δύναμή σας να είναι αρκετή για να σπρώξετε το αντικείμενο προς τα έξω. Το χέρι σας να χτυπά την πλάτη του μωρού με φορά προς τα κάτω – δηλαδή προς τα έξω. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας λύση είναι το χτύπημα στην πλάτη αφού τα αφήσετε πρώτα να βήξουν επανειλημμένα. Γυρίστε το παιδί πάνω στο χέρι σας, το κεφαλάκι να κοιτάζει ελαφρά προς τα κάτω και χτυπήστε το στην πλάτη. Στους ενήλικες και στους έφηβους εφαρμόζεται η μανούβρα του Heimlich. Στην περίπτωση αυτή πηγαίνουμε πίσω από το παιδί και το αγκαλιάζουμε έτσι ώστε τα χέρια μας να δημιουργούν ένα “στεφάνι” κάτω από τον θώρακά του, στο σημείο που ξεκινά το στομάχι. Πιέζουμε με δύναμη το σημείο αυτό μέχρι το αντικείμενο που φράσει την αναπνοή να βγεί.

Αν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι απο τα παραπάνω τ καλούμε αμέσως βοήθεια.

Δείτε ένα πολύ χρήσιμο βίντεο με τις πρώτες βοήθειες

Πώς θα σιγουρευτούμε οτι δεν έχει μείνει κάποιο κομμάτι πίσω:

Αν υπάρχει υποψία οτι κάτι έχει μείνει μέσα συμβουλευόμαστε άμεσα γιατρό και κάνουμε ακτινογραφίες για να σιγουρευτούμε ότι όλα είναι καλά. Το τελευταίο βήμα είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί ακόμα και ένα πολύ μικρό κομμάτι ξένου αντικειμένου μέσα στο σώμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στον οργανισμό.