fbpx

Ηλεκτρολύτες: Γιατί τους χρειαζόμαστε όλοι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιοί είναι και ποιός είναι ο ακριβής ρόλος των ηλεκτρολυτών;

Μπορεί να σας ακούγονται πολύ εξειδικευμένο οτι πρέπει όλοι να καταναλώνουμε ηλεκτρολύτες αλλά αν σκεφτείτε ότι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, ακόμα και η ροή του αίματος είναι μερικές από τις λειτουργίες που γίνονται εφικτές μόνο μέσω αυτών. Τώρα μάλλον καταλαβαίνετε αμέσως πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους!

Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που σίγουρα έχετε ξανακούσει όπως το νάτριο, το κάλιο, τα μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος και υπάρχουν σε πληθώρα στα φρούτα και στα λαχανικά. Ο ρόλος τους είναι κομβικός και πολύ ουσιώδης:

Διατηρούν την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα

Βοηθούν στη δημιουργία μυικών συσπάσεων και την επίτευξης της κίνησης

Διατηρούν την οξεοβασική ισορροπία (σωστό pH αίματος)

Αυξάνουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα

Περιέχουν ασβέστιο ένα απαραίτητο συστατικό για υγιή οστά, νύχια και δόντια.

Συμμετέχουν στην πήξη του αίματος.

Συμμετέχουν στη λειτουργία του μεταβολισμού για παραγωγή ενέργειας.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών και των νευρο διαβιβαστών.

Συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η συνηθέστερη αιτία διατάραξης της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι η έντονη άσκηση. Σε συνθήκες έντονης άσκησης ο οργανισμός αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής του και το ρυθμό εφίδρωσης. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα νερού, στο οποίο νερό περιέχονται και οι ηλεκτρολύτες. Αντίστοιχο αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσουν και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας το καλοκαίρι.

Διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί και σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων διάρροιας και εμετών καθώς και λιγότερο συχνά έπειτα από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά). Στην περίπτωση που οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως ζαλάδα, έντονη κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκές κράμπες και γενικά να επηρεαστούν αρνητικά σημαντικές σωματικές μας λειτουργίες. Για το λόγο αυτό η αναπλήρωσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οι ηλεκτρολύτες υπάρχουν στα φαρμακεία σε αναβράζουσες ταμπλέτες. Υπάρχουν μάλιστα και σε συνδυασμό με βιταμίνες όπως η βιταμίνη C που σε έναν αφυδατωμένο ασθενή θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ σε έναν αθλητή θα τροφοδοτήσει πιο άμεσα το σχηματισμό κολλαγόνου για τους καταπονημένους χόνδρους του.