fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρώτε συχνά έξω; Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να προσέχετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών

Όλοι έχουμε περάσει έστω και μια φορά στην ζωή μας κάποιο είδος τροφικής δηλητηρίασης. Ναυτία, εμετός, διάρροια και πάλι από την αρχή είναι τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας δηλητηρίασης και δυστυχώς προκαλούνται απο κάποια τροφή που καταναλώσατε. Ποιές είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές που πρέπει να προσέχουμε και ενδεχομένως να αποφεύγουμε;

Τα τροπικά ψάρια που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά και δεν γνωρίζετε από πού προέρχονται. Τα μεγάλα ψάρια από ρηχά νερά τροπικού περιβάλλοντος είναι τα πιο επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσουν Ciguatera η οποία προέρχεται από μολυσμένα με τοξίνες κοραλλιογενών φυκιών ψάρια και δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή της.

Τα ωμά και όχι σωστά παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε μολυσμένο χώμα, διατηρημένα και καπνιστά κρέατα, ωμά θαλασσινά ή σε κονσέρβα και φρούτα που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους. Προκαλούν listeria η οποία μπρεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Μοιάζει με άσχημη γρίπη και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, εγκύους, ηλικιωμένους και παιδιά μπορεί να προκύψει μηνιγγίτιδα.

Τα αβγά, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, ο τόνος και τα γαλακτοκομικά είναι οι συνηθέστεροι ένοχοι για την δηλητηρίαση απο σταφυλόκοκκο.

Τα επεξεργασμένα μέρη του κοτόπουλου, το ωμό κρέας, το γάλα, αλλά και τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν μολυνθεί από τα ζώα προκαλούν σαλμονέλα η οποία εμφανίζεται με μια εβδομάδα πυρετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο, «χτυπώντας» το λεπτό έντερο.

Το μαζικά επεξεργασμένο κρέας του εμπορίου και ζώο που δεν έχει σφαχτεί και επεξεργαστεί σωστά και στη συνέχεια δεν μαγειρεύεται προσεκτικά. Προκαλούν εντερίτιδα από βακτήριο Campylobacter.

Τα burger άγνωστης προέλευσης, το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που επίσης δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους προκαλούν εντερίτιδα απο E.Coli.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση

Εκδηλώνεται από μισή ώρα ως και λίγες μέρες μετά τη λήψη της επίμαχης τροφής. Ο ασθενής κάνει συνήθως εμετό, φροντίστε λοιπόν το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του, για να μην πνιγεί.

Αν ο ασθενής κάνει ήπιο εμετό μην ανησυχείτε, καθώς πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα, που υποχωρεί συνήθως γρήγορα (12-36 ώρες). Σε αντίθετη περίπτωση, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Αναπληρώστε την απώλεια των υγρών με συχνές, μικρές ποσότητες ποτών (αεριούχων), με τσάι, χυμό μήλου, κρύο ή ζεστό ζωμό από κρέας, πουλερικό ή ψάρι. Λίγο-λίγο αυξήστε την ποσότητα των υγρών και προσθέστε σταδιακά ελαφριά τροφή (φρυγανιά, παξιμάδι).