fbpx

Χαρούπι: H θρεπτική τροφή που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη υγεία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού είναι πολλές και πρόκειται για μια καταπληκτική τροφή. Δεν περιέχει γλουτένη, και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πολύ χαμηλός. Επιπλέον δεν περιέχει καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλο για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, το χαρούπι παρουσιάζει σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.

Το πιο σημαντικό είναι οτι το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μια και περιέχει 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Στην όψη, το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. Ο καρπός περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών (4%), υδατανθράκων (76%), σιδήρου, φωσφόρου (81 mg/100 γρ), καλίου (800 mg/100 γρ) και βιταμινών Α και Β, δεν περιέχει οξαλικό οξύ, που μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώνει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκύς, είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της.

Το χαρούπι μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, αλλά και ως σκόνη, γνωστό ως χαρουπάλευρο.

Τα οφέλη στην υγεία είναι πολλά και σπουδαία

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι από χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των αδιάλυτων φυτικών ινών.

Μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη.

Η κατανάλωση χαρουπιού συνεισφέρει στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε γυναίκες, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Το χαρούπι θα ήταν καλό να το εντάξουμε στην διατροφή μας καθώς αποτελεί μια «υπερτροφή», αποτελούμενη από πολλά θρεπτικά συστατικά που έχει πολλά οφέλη για την υγείας μας. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες και είναι γενικά ασφαλές και εύπεπτο.

Συνταγή για ψωμί απο χαρουπάλευρο

Υλικά

1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό

15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι

500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί

500γρ. χαρουπάλευρο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. σούπας μέλι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½ λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν.

Γι’ αυτό, ελέγχετε αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.