fbpx

Μουσακάς με θαλασσινά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια καταπληκτική καλοκαιρινή εκδοχή του μουσακά

Μια απαιτητική συνταγή που αξίζει ωστόσο τον κόπο

Υλικά

για τη γέμιση:

3 γαρίδες νο1

3 καραβίδες

100γρ χταπόδι βρασμένο

1 τμχ φινοκιο

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο

λίγο σέλερι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ματσάκι φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

100 γρ σάλτσα ντομάτας

50 ml ούζο

50γρ φέτα

αλάτι-πιπέρι-κόλιανδρο

λαχανικά

2 μελιτζάνες

2 κολοκύθια

200γρ μανιτάρια πλευρώτους

3 πατάτες

για την μπεσαμέλ:

50 γρ βούτυρο

2 κουτ σούπας αλεύρι

2 κουτ σούπας στραγγιστό γιαούρτι

200 ml φρέσκο γάλα

2 κρόκους αβγών

50 γρ παρμεζάνα

αλάτι

πιπέρι

κολιάνδρο σε σκόνη

φρέσκο βασιλικό για γαρνίρισμα

Υλικά

γαρίδα

καραβίδα

χταπόδι

σέλινο

κρεμμύδι

σκόρδο

μάραθος

μαϊντανός

ντοματοχυμός

ούζο

φέτα

πατάτα

μελιτζάνα

κολοκύθι

κόλιανδρος

πιπέρι

αλάτι

φινόκιο

μανιτάρια πλευρώτους

Εκτέλεση

Η προετοιμασία γι' αυτό το φαγητό ακολουθεί αρκετά βήματα που αφορούν στο χταπόδι, τα λαχανικά, τα θαλασσινά. Πρώτα βράζουμε το χταπόδι. Δεν προσθέτουμε νερό, το χταπόδι έχει από μόνο του αρκετό. Το αφήνουμε, λοιπόν, να βράσει στο ζουμί του. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Προχωράμε με τα "χοντρά" λαχανικά: πατάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια και πλευρώτους. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τα κολοκύθια σε λωρίδες και τα μανιτάρια απλώς τα καθαρίζουμε με ένα υγρό πανί. Τηγανίζουμε τις πατάτες και βάζουμε τα υπόλοιπα στη σχάρα να γίνουν ψητά. Όλα τα υπόλοιπα λαχανικά - σέλερι, κρεμμύδια, φινόκιο, σκόρδο - τα ψιλοκόβουμε σε κύβους και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι στο οποίο θα προσθέσουμε αργότερα και τα θαλασσινά.

Συνεχίζουμε με τα θαλασσινά: καθαρίζουμε τις καραβίδες από το φλοιό τους και την άμμο στη ράχη τους και κρατάμε τις δαγκάνες για το γαρνίρισμα. Το ίδιο κάνουμε και με τις γαρίδες. Κόβουμε τις καραβίδες σε ροδέλες και μαζί με το χταπόδι και τις γαρίδες τις προσθέτουμε στο τηγάνι.

Σβήνουμε το σοτάρισμα με ένα ποτήρι ούζο και προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε να πιει τα υγρά του και τότε πασπαλίζουμε με μαϊντανό και μάραθο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε τη φέτα.

Παράλληλα, σε τέσσερα ατομικά τσέρκια στρώνουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια, αλάτι, μελιτζάνα και κολοκύθι. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα με τα θαλασσινά.

Από πάνω προσθέτουμε την μπεσαμέλ, που φτιάχνετα ως εξής. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα συνέχεια. Ρίχνουμε ζεστό γάλα σιγά, χτυπώντας αδιάκοπα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε και ενσωματώνουμε το γιαούρτι, τους κρόκους αβγών, τυράκι τριμμένο και σκόνη κόλιανδρου.

Με τη ζεστή μπεσαμέλ γεμίζουμε τα τσέρκια μέχρι πάνω, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και φουρνίζουμε 10’ στους 180-200°C για να γκρατιναριστεί.

Απλώνουμε σε κάθε πιάτο λίγη σάλτσα ντομάτας. Όταν κρυώσουν λίγο τα τσέρκια, τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε πιάτου και τα βγάζουμε. Από πάνω διακοσμούμε με λίγα φύλλα βασιλικό, τις δαγκάνες από τις καραβίδες και λίγο οχταπόδι.