fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υγιεινή διατροφή και στο εστιατόριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Δυστυχώς ένα γεύμα σε εστιατόριο μπορεί να στοιχίσει στον οργανισμό σας πολλές περιττές θερμίδες.

Σε ποιόν δεν αρέσει να δειπνεί σε καλόγουστα και σικ ρεστοράν ή σε παραδοσιακές ταβέρνες με πεντανόστιμα πιάτα; Όλοι απολαμβάνουν τις ήρεμες στιγμές του φαγητού σε ένα εστιατόριο με την συνοδεία ενός καλού κρασιού και νόστιμων μεζέδων. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες; Φυσικά είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους καθώς τα δείπνα εκτός απο διασκεδαστικά είναι και άκρως παχυντικά.

Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε στο εστιατόριο

Τις σάλτσες. Μελετήστε σχολαστικά τα υλικά της σάλτσας που συνοδεύει το κρέας ή το ψάρι σας. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές λευκές σάλτσες: με ελαφριά ή με πλήρη σε λιπαρά κρέμα γάλακτος, με μαργαρίνη ή παρθένο ελαιόλαδο, με ολόπαχο βούτυρο ή σκέτο αλεύρι, με ζάχαρη ή γλυκό κρασί. Έχοντας γνώση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της σάλτσας, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις «κρυφές» θερμίδες και - εφόσον το επιθυμείτε - να τις γλιτώσετε, ζητώντας να σας σερβίρουν τη σάλτσα ξεχωριστά ή στο πλάι του πιάτου.

Τον τρόπο μαγειρέματος: Τα τηγανητά, γλασαρισμένα , βουτυρωμένα ή σοτέ κρέατα φορτώνονται με πολλές επιπλέον θερμίδες, αλλά και λιπαρά και σάκχαρα.

Το χρώμα στο πιάτο: Οι ανοιχτόχρωμες πρωτεϊνούχες τροφές (το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα φιλέτα ψαριού) έχουν λιγότερες θερμίδες απ' ότι οι σκουρόχρωμες (το μοσχάρι, για παράδειγμα, το αρνί, ο τόνος και ο σολομός).

Μείνετε μακριά απο τα ψωμιά: Ζητήστε να μη σας φέρουν το καλαθάκι με το ψωμί στο τραπέζι.

Αλλάξτε τα συνοδευτικά: Διαλέξτε με σύνεση τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου: Αλλάξτε τις τηγανητές πατάτες που συνήθως συνοδεύουν το κρέας με καστανό ρύζι, προσθέστε λαχανικά, χόρτα και ξεχάστε την μουστάρδα και τις παχυντικές σος.

Το "αμαρτωλό" επιδόρπιο: Τα γλυκά του κουταλιού, το γιαούρτι με μέλι κι ο χαλβάς με κανέλα είναι αθώα επιδόρπια και με πολύ υγιεινό χαρακτήρα. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το παγωτό σορμπέ.

Περιορίστε το αλκοόλ: Ένα ποτό με πάγο και σόδα είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τα κιλά σας από ένα κοκτέιλ με χυμό ή άλλα ζαχαρούχα γλυκαντικά. Επιλέξτε λευκό κρασί ή λευκά ποτά όπως βότκα ή τζιν.

Καθόμαστε δίπλα στο παράθυρο: Μια έρευνα, συλλέγοντας στοιχεία από 27 εστιατόρια, έδειξε πως οι άνθρωποι που κάθονται κοντά σε παράθυρο είχαν την τάση να παραγγέλνουν περισσότερες σαλάτες.

Αποφύγετε το αλάτι: Προτιμήστε το φρέσκο πιπέρι και τα μπαχαρικά που δίνουν μια έξτρα γεύση στο φαγητό.