fbpx

Σταύρος Σαλαμπασόπουλος: Ο νεαρός τενόρος μας συστήνεται

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα παιδικά χρόνια, το πάθος για την μουσική και η πολυδιάστατη προσωπικότητα του λαμπερού ερμηνευτή.

Συνέντευξη στη Μαρία Περδικέα

Συναντηθήκαμε ένα ζεστό μεσημέρι στο πολυσύχναστο Athénée μια μέρα πριν απο την πρεμιέρα της μουσικής παράστασης "Απόψε" στο Half Note Jazz Club. Ο Σταύρος παρά το γεγονός οτι είναι ένας νέος ερμηνευτής, κατάφερε να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα καθώς η εντυπωσιακή φωνή και η δυναμική παρουσία του δύσκολα περνάνε απαρατήρητα. Με μια προσωπικότητα πιο μυστική απο οτι φαίνεται, μια έντονη παρουσία και ένα γέλιο τόσο βροντερό και τόσο σίγουρο, ο ταλαντούχος τενόρος φαίνεται πως θα μας απασχολήσει σοβαρά τα επόμενα χρόνια.

Τα παιδικά χρόνια στην Εύβοια, η ενασχόληση με την μουσική και το Παρίσι

"Μεγάλωσα στην Εύβοια, σε ένα σπίτι που ασχολούμασταν όλοι με την μουσική, οι γονείς μου τραγουδούσαν, έκαναν πρόβες και εγώ απο πολύ νωρίς έμαθα πιάνο. Δεν είχα ακούσματα απο όπερα γιατί κανένας στο περιβάλλον μου δεν άκουγε την συγκεκριμένη μουσική. Όταν ήρθα σε ηλικία 18 ετών στην Αθήνα για σπουδές με ανακάλυψαν και μέσα σε έναν χρόνο βρέθηκα στην Λυρική Σκηνή. Εμεινα για ένα χρόνο στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο παιδικό τμήμα και μετά έφυγα για σπουδές με υποτροφία. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια βρέθηκα στην Όπερα του Παρισού. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκηνή, ένιωσα δέος αλλά δεν έιχα καθόλου άγχος. Αγχος έχω backstage, πριν βγώ, όταν όμως βρεθώ στην σκηνή νιώθω υπέροχα, μάλιστα όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος στον οποίο εμφανίζομαι τόσο καλύτερα αισθάνομαι. Νιώθω άνετα σε μεγάλους χώρους γιατί παίρνω περισσότερη ενέργεια απο τον κόσμο. Στο Παρίσι έμεινα 4 χρόνια και ήταν υπέροχα".

Ο θαυμασμός για τον Μουζάκη, ο Λουτσιάνο Παβαρότι και η Πέγκυ Ζήνα

"Είναι πολλοί οι μουσικοί τους οποίους θαυμάζω, θα ξεχωρίσω έναν καλλιτέχνη με τον οποίο έχω συνεργαστεί, τον βραβευμένο σκηνοθέτη Michael Haneke. Η συνεργασία μαζί του ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Με επέλεξε προσωπικά για να τραγουδήσω στην Όπερα του Παρισιού και ήταν πολύ τιμητικό. Θαυμάζω τον σπουδαίο τενόρο Giacomini, τον Luciano Pavarotti ο οποίος μάλιστα ήταν ο πρώτος που "πάντρεψε" την όπερα με την ποπ και την ροκ μουσική μέσα απο τις συνεργασίες του με άλλους σουπερ σταρ. Υπάρχει κόσμος που αγαπάει την όπερα ωστόσο δεν το στηρίζει αυτό το είδος τόσο πολύ το σύστημα και τα media. Πιστεύω πραγματικά οτι μπορώ να συνυπάρξω σε μια μεγάλη νυχτερινή πίστα με κάποια λαική τραγουδίστρια όπως η Πάολα για παράδειγμα, όπως έγινε και στα Mad Awards με την Πέγκυ Ζήνα. Μου αρέσουν οι πιο παλιοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Αττίκ, ο Μίμης Πλέσσας. Τότε ήταν μια χρυσή εποχή για το ελληνικό τραγούδι, υπήρχαν τραγουδιστές με απίθανες φωνές και συγκλονιστική ερμηνεία".

Ο παθιασμένος και μοναχικός τενόρος

"Χωρίς πάθος, δεν υπάρχει μουσική. Είμαι επιλεκτικά μοναχικός (γελάει) και μου αρέσει πολύ. Ασχολούμαι σχεδόν όλη την μέρα με την μουσική, μελετώ, ακούω, διαβάζω. Η μουσική έχει πολλές διαστάσεις, είναι αγάπη, έρωτας, ζωή, μίσος, έμπνευση, είναι τα πάντα. Είμαι αρκετά αυθόρμητος ώς χαρακτήρας και πολλές φορές παρεξηγούμαι απο τους άλλους γιατί λέω μεγάλες αλήθειες".

Η μουσική παράσταση "Απόψε" στο Half Note Jazz Club

Το τραγούδι "Απόψε" είναι ένα τραγούδι του Μίμη Πλέσσα που τραγουδάει η σπουδαία Τζένη Βάνου. Μαζί με 5 εξαιρετικούς σολίστες, θα ακούσουμε παγκόσμιες επιτυχίες από τραγούδια του Presley, SInatra, Sting, Murolo, Piovani αλλά και αξεπέραστα ελληνικά τραγούδια του Μουζάκη, Πλέσσα, Χατζιδακι, Θεοδωράκη κ.α. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Νίκος Τσαούσης, στα πλήκτρα είναι ο Γιάννης Καφετζόπουλος, ο Κώστας Σμόνος στις κιθάρες, ο Μανώλης Τόμπρος στα τύμπανα, ο Γιάννης Πλαγιαννάκος στο κοντραμπάσο και ο Χρήστος Κυριαζής στο σαξόφωνο".

Ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος εμφανίζεται τις τρείς επόμενες Πέμπτες, 24, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club.