fbpx

Αποκτήστε μακροζωία με γιόγκα και περπάτημα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η τακτική άσκηση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό στο σύνολό του.

Ένα απλό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, τη δύναμη, την ευκαμψία και προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία στα άτομα, δεν προσθέτει μόνο χρόνια στη ζωή, αλλά το σημαντικότερο είναι οτι αυτά τα χρόνια είναι ποιοτικά. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και να αρχίσετε την συστηματική άσκηση, προσφέρετε πολλά περισσότερα οφέλη από την αδράνεια, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες καρδιακής νόσου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία). Εννοείται ότι εφόσον συνυπάρχει κάποια πάθηση, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος και θα καθορίσει τα όρια της άσκησης. Η γιόγκα και το τρέξιμο είναι δύο είδη γυμναστικής που αυμβάλλουν στην μακροζωία.

Γιόγκα

Η γιόγκα συμβάλει στην ενδυνάμωση του σώματος, στην ευληγησία και στην διαχείριση της αναπνοής. Αλλά εκτός από όλες αυτές τις ευεργετκές της ιδιότητες η γιόγκα μειώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, την χοληστερίν και την πίεση. Σύμφωνα με μελέτες αποδείχθηκε ότι όσοι κάνουν γιόγκα ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση, είδαν να υποδιπλασιάζεται ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερίνης και η αρτηριακή πίεση.

Τρέξιμο

Σύμφωνα με πολλές μελέτες η καθιστική ζωή έχει αντίκτυπο στην υγεία και συγκεκριμένα αυξάνει τον κίνδυνο πρώορου θανάτου. Ακόμη και μικρές «δόσεις» τρεξίματος, για παράδειγμα έως μια φορά την εβδομάδα, με διάρκεια λιγότερα από 50 λεπτά τη φορά και με ταχύτητα κάτω των οκτώ χιλιομέτρων την ώρα, αυξάνουν την πιθανότητα μακροζωίας. Σύμφωνα με μελέτες αποδείχτηκε ότι ακόμα και πιο ήπιες μορφές άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα για 10-60 λεπτά καθημερινά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 18%. Ειδικότερα για το θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο κατά 23%.

Σίγουρα η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή θα βοηθήσουν στο να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Το τι τρώμε είναι πολύ πιο σημαντικό από το πόσο τρώμε και έχει ζωτική σημασία να διαλέγουμε ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η φύση.