fbpx

Μασήστε τσίχλα και διώξτε το στρες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η τσίχλα μειώνει το άχγος σε κάποιο βαθμό, φτιάχνοντας τη διάθεση.

Το μάσημα της τσίχλας είναι κάτι που κάνουμε συχνά οι περισσότεροι καθώς μας χαρίζει δροσερή αναπνοή και μας απαλλάσει απο την κακοσμία του σώματος. Γνωρίζετε ωστόσο οτι αυτή η συνήθεια μπορεί να οφελεί και την υγεία μας; Η βελτίωση της στοματικής υγείας είναι το πρώτο θετικό που απορρέει από τη μάσηση τσίχλας. Μετά από κάθε γεύμα, υπολείμματα τροφίμων παραμένουν στο στόμα, τα οποία παράγουν όξινα υποπροϊόντα που μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια. Φυσικά μιλάμε πάντα για τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Μας κρατάει σε εγρήγορση. Πολλές μελέτες που εξέτασαν τη μάσηση τσίχλας πριν ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων γνωσιακών δραστηριοτήτων (π.χ. διάβασμα), έδειξαν αυξημένη εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα. Η μάσηση έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να μεταβάλλει και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα θετικά οφέλη όμως είναι υπαρκτά όταν το μάσημα γίνεται με μέτρο. Αν γίνεται ακατάπαυστα και όλη την ημέρα τότε αντί να μετριάζει το στρες, το αυξάνει.Οι θετικές επιδράσεις της τσίχλας στο άγχος και το στρες φαίνεται να είναι υπαρκτές, καθώς μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η τσίχλα τα μειώνει σε κάποιο βαθμό, φτιάχνοντας τη διάθεση.

Η τσίχλα φαίνεται να μειώνει την όρεξη και τη διάθεση για τσιμπολογήματα, αλλά και το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό συμβαίνει διότι παραπλανά τον εγκέφαλο ότι τρώει, και έτσι αυτός απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 και η οποία εμπλέκεται στον κορεσμό.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ έδειξε πως όσοι μασάνε τσίχλες καταναλώνουν 60-70 θερμίδες λιγότερες σε κάθε τους γεύμα, ενώ δεν τις αναπληρώνουν τσιμπολογώντας περισσότερο. Οι τσίχλες μπορεί να βοηθήσουν και τους πάσχοντες από χρόνιο στρες, διότι δρουν ως υποκατάστατο της τροφής στο στόμα μας







Διαβάστε ακόμα