fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβιοτικά: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να τα καταλώνουμε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι ισχύει τελικά;

Ας ξεκινήσουμε απο το γεγονός οτι τα προβιοτικά περιέχουν τα ίδια βακτήρια με αυτά που υπάρχουν στο έντερο. Τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το miso περιέχουν προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται ‘’καλοί’’ μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό

Στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται διάρροια μετά από θεραπεία με ορισμένα αντιβιοτικά, τα προβιοτικά (κυρίως του γένους Lactobacillus, όπως το Lactobacillus bulgaricus) πιθανόν να βοηθούν, ιδίως τα παιδιά.

Άμβλυνση συμπτωμάτων συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και έλκους στομάχου.

Δυσανεξία στη λακτόζη.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Θεραπεία νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (πιο συχνή στα νήπια).

Νόσος Crohn & ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου).

Πρόληψη καρκίνου του εντέρου.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου, των γυναικολογικών λοιμώξεων (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα) και των ουρολογικών λοιμώξεων (κυστίτιδα).

Ο σωστός τρόπος να τα πάρουμε

Οι γνώμες διίστανται ωστόσο μελέτη του 2011 εξέτασε τη λήψη προβιοτικών με χυλό από βρόμη και γάλα (porridge), μόνο με γάλα, μόνο με χυμό μήλου και μόνο με νερό. Η λήψη των προβιοτικών 30 λεπτά πριν ή κατά την έναρξη ενός γεύματος (βρόμη με γάλα) βρέθηκε ότι αυξάνει την απορρόφησή τους. Βρέθηκε επίσης ότι η απορρόφηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν το γεύμα περιείχε λίγα λιπαρά, στην προκειμένη περίπτωση πλήρες γάλα, γι’ αυτό και κάποιοι συστήνουν η λήψη προβιοτικών να συνοδεύεται από κάτι λιπαρό.

Πότε ενδείκνυται η λήψη τους;

Τα προβιοτικά απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους «απόλυτα υγιείς», σε αυτούς, δηλαδή, που δεν εμφανίζουν κάποια διαταραχή ή ασθένεια.

Σε όσους αρρωσταίνουν συχνά. Τα προβιοτικά μπορούν να μας θωρακίσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.

Σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και την κινητικότητά του. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων, βελτιώνεται η υφή των κοπράνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, ανακουφίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα.

Σε όσους παίρνουν τακτικά αντιβίωση. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η πρόσληψη όμως προβιοτικών μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή.

Σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανοχή στη λακτόζη είναι η αδυναμία μεταβολισμού της λακτόζης, του σακχάρου δηλαδή που περιέχεται στο γάλα και στα παράγωγά του. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή, στην πραγματικότητα δεν παράγουν τη λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη.