fbpx

Ανδρική υπογονιμότητα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια θεωρείται, σήμερα, ότι αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, επομένως, θα χρειαστεί κάποιον έλεγχο ή κάποια βοήθεια για να τεκνοποιήσει. Παρ’ όλες τις προόδους στη διάγνωση, η υπογονιμότητα παραμένει ανεξήγητη σε ποσοστό 15-20%.Η πιθανότητα διάγνωσης ανεξήγητης υπογονιμότητας αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας.

Κατά το παρελθόν η υπογονιμότητα είχε αποδοθεί αποκλειστικά στις γυναίκες. Πρόσφατες έρευνες μας δείχνου, ωστόσο, ότι τα ποσοστά είναι τα ίδια και για τα δύο φύλα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο γυναικείος παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 40% των περιπτώσεων, ενώ ο ανδρικός παράγοντας ανέρχεται στο ίδιο ποσοστό 40%. Σε ποσοστό 10% ευθύνονται και οι δύο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10% παραμένει ανεξήγητο.

Πιθανές αιτίες υπογονιμότητας μπορεί να είναι:

Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις τοξίνες, όπως παρασιτοκτόνα, ο μόλυβδος, το χρώμιο, η ακτινοβολία, οι ραδιενεργές ουσίες,

Το κάπνισμα

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση

Το σύνδρομο της εργασιομανίας

Το υπερβολικό άγχος

Η κακή διατροφή και η αναιμία

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C και του ψευδαργύρου στη διατροφή

Πολύ συχνή συνουσία

Υπερβολικά έντονη άσκηση

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες ευθύνονται εξίσου για τα προβλήματα ανεπιτυχούς σύλληψης, το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των ανδρών στα υπογόνιμα ζευγάρια δεν υποβάλλονται σε έλεγχο υπογονιμότητας.

Οι σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν τον τρόπο υποστήριξης της αναπαραγωγικής λειτουργίας του άνδρα μέσω της λήψης απαραίτητων μικροσυστατικών για την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων, για την βελτίωση όλων των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος, μας έδωσαν ισορροπημένα καινοτόμα προϊόντα που ταιριάζουν απόλυτα σε άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Γιώργος Καλαμπαλίκης MD, MSc, PhD,

Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών