fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζουμερή πορτοκαλόπιτα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Σιροπιαστό και υπέροχο γλύκισμα.

Ενα απο το πιο αγαπημένα μας γλυκά που το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Υλικά

5 φύλλα κρούστας

4 αυγά

1/2 φλιτζ. ζάχαρη

1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο

1 κάψουλα βανίλια

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

λίγο λάδι, για το σκεύος

Για το σιρόπι

1/2 φλιτζ. νερό

2 φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

1 ξυλάκι κανέλα

Διαδικασία

Ανοίγουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 100°-120° C για περίπου 1 ώρα. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα. Σκοπός δεν είναι να ψηθούν αλλά να ξεραθούν πολύ καλά. Αφού ξεραθούν, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Τα σπάμε με τα χέρια και τα θρυμματίζουμε σε πολύ-πολύ μικρά κομμάτια.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τη βανίλια. Χτυπάμε το μείγμα των αυγών σε υψηλή ταχύτητα, με το σύρμα, για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει αφρός.

Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη για 2 - 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το γιαούρτι και ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί ή οβάλ πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Το αφήνουμε να ησυχάσει για 5 λεπτά, πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35 - 40 λεπτά. Περίπου στη μισή ώρα ψησίματος, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Ιδανικά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε. Ετσι θα προλάβει να απορροφηθεί πιο καλά το σιρόπι.

Μυστικά

Πρέπει να είναι εντελώς ξερά τα φύλλα.

Θέλουν πολύ καλό χτύπημα τα αυγά με τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο.

Ανάλογα με την ποικιλία των πορτοκαλιών αλλάζει η γεύση του γλυκού,

Μη χτυπήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού με τα υλικά, διότι το περισσότερο θα σταθεί στο εξάρτημα του μίξερ και θα πάει στράφι.

Είναι ακόμη πιο νόστιμη την άλλη μέρα και ειδικά όταν την τρώμε κρύα, απευθείας από το ψυγείο.