fbpx

Όταν τα νούμερα λένε ψέματα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

«Μα καλά, πως γίνεται στο ένα μαγαζί να φοράω medium και στο άλλο large;» Κάθε γυναίκα που θεωρεί εαυτόν καταναλώτρια και αγοράζει ρούχα έχει έρθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της σε αυτή τη περίεργη και ομολογουμένως δυσάρεστη θέση. Προβάρει ένα παντελόνι νούμερο 36 σε ένα μαγαζί και όταν δοκιμάζει σε άλλο μαγαζί ή άλλης μάρκας παντελόνι, διαπιστώνει με έκπληξη (και τρόμο μπορούμε να πούμε) πως με το ζόρι χωράει στο νούμερο 40! Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο που οι περισσότερες από μας έχουμε κακή ιδέα για το σώμα μας!

Τι γίνεται, τι φταίει, τι συμβαίνει;

Η περίπτωση ενιαίου νούμερου. Γιατί όπως δικαίως πιστεύουν πολλές από εμάς, δεν γίνονται δια νόμου ενιαία τα μεγέθη όπως στα παιδικά ρούχα; Έτσι και το σοκ θα γλυτώσουμε και δεν θα βρεθούμε ποτέ ξανά στην άβολη θέση με το χέρι έξω από την κουρτίνα του δοκιμαστηρίου να ζητάμε με τρεμάμενη φωνή δύο νούμερα μεγαλύτερο παντελόνι!

Μια εξήγηση για αυτή την «ποικιλία» είναι ότι πολλές σειρές ρούχων έρχονται από κατασκευαστές ενδυμάτων του εξωτερικού και έχουν ήδη ταμπέλα με το νούμερο τους. Καλύτερα λοιπόν, το νούμερο να ρυθμίζεται σύμφωνα με τα standards κάθε χώρας και τα μεγέθη να είναι ίδια σε όλα τα μαγαζιά. Έτσι θα ήταν πιο εύκολο να αγοράσουμε αλλά θα είχαμε επίσης και μεγαλύτερη σιγουριά την ώρα της αγοράς. Θα ξέραμε πως το νούμερο 12 στο ένα μαγαζί αντιστοιχεί στο ίδιο νούμερο σε ένα άλλο και ομοίως σε online store.

Εννοείται και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιαφέρει στα μεγέθη των ρούχων είναι η διευκόλυνση μας την ώρα της αγοράς. Η ουσία είναι μία και μοναδική και έχει να κάνει με την εικόνα που έχει κάθε γυναίκα με το σώμα της.

Και κάπως έτσι έρχεται η ώρα του large. Φαίνεται πως λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης στα νούμερα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά τα μεγέθη: xsmall, small, medium, large, xtra large. Άλλη πάλι ψυχική ταλαιπωρία εκεί: Να πιστεύεις πως φοράς medium μέγεθος και να σου δίνουν το large ή ακόμα χειρότερα το xtra large στο χέρι! Σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε κάνει δίαιτα, έχουμε αισθανθεί δυσάρεστα για το σώμα μας και δυστυχώς έχουμε ντραπεί. Όσο μεγαλώνουμε ευτυχώς τα διάφορα «κόμπλεξ» μας εγκαταλείπουν αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προστατεύουμε τα συναισθήματά μας και ιδιαίτερα την ψυχολογία των νεαρών κοριτσιών που βλέπουν την ταμπέλα large (ή extra large) και ανατριχιάζουν!

Τώρα τι γίνεται; Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια πάγια ρύθμιση για τους τρόπους μέτρησης μεγέθους στα ρούχα, την εργασία αυτή φαίνεται πως αναλαμβάνει η εκάστοτε εταιρεία ένδυσης. Σκιαγραφεί λοιπόν ένα target group με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα οποία φυσικά είναι και ο σωματότυπος. Τα target group όπως φυσικό είναι διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία κατά συνέπεια και τα μεγέθη στα ρούχα. Το μέγεθος λοιπόν δε λέει την αλήθεια. Ας το δεχτούμε για να απενοχοποιηθούμε!







Διαβάστε ακόμα