fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φροντίδα της επιδερμίδας τον χειμώνα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη όλο τον χειμώνα;

Το έντονο κρύο των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα από τα καλοριφέρ και air condition αφυδατώνουν και αφήνουν το δέρμα μας ξηρό, ξεφλουδισμένο και ευαίσθητο. Διαβάστε με ποιο τρόπο μπορείτε να προστατευτείτε.

Αποφεύγουμε τα καυτά αφρόλουτρα ή την σάουνα κατά την διάρκεια του έντονου χειμώνα. Το καυτό νερό «κλέβει» την ενυδάτωση από το δέρμα . Αρκεί να κάνουμε ένα χλιαρό προς ζεστό ντουζ.

Αν όμως θέλουμε να κάνουμε αφρόλουτρο τότε προσθέτουμε λίγες σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας στο νερό έτσι ώστε να ενυδατωθεί το δέρμα μας. Γιασεμί, χαμομήλι, λεμόνι, γεράνι, μέντα, φασκόμηλο είναι μερικές από τις προτάσεις της «φύσης» που δουλεύουν υπέρ της επιδερμίδας μας.

Μετά το μπάνιο κάνουμε μασάζ στο σώμα μας με αιθέρια έλαια ή προϊόντα με το φυσικό συστατικό βούτυρο του κακάο. Κάνουμε μασάζ σε ελαφρώς υγρή επιδερμίδα ώστε να παραμείνει το λάδι ή η κρέμα στην επιδερμίδα και να μην εξατμιστεί.

Κάνουμε ήπια απολέπιση και επιμένουμε στις ξηρές περιοχές της επιδερμίδας, δύο – με τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορούμε να βρούμε προϊόντα απολέπισης αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε: μισό φλιτζάνι χοντρό αλάτι με τρεις κουταλιές της σούπας λάδι ή αλεσμένα κουκουνάρια με λάδι καρύδας. Τρίβουμε το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις στο σώμα και μετά πλενόμαστε.

Χρησιμοποιούμε υγραντήρα για να κρατήσουμε την υγρασία στο σπίτι και στο γραφείο. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε μπολ με νερό όπου υπάρχει καλοριφέρ. Όσο περισσότερη η ζέστη μέσα στο σπίτι τόσο λιγότερη η υγρασία.

Ελέγχουμε αν τα προϊόντα περιποίησης περιέχουν αλκοόλ και αποφεύγουμε λοσιόν και όποιο άλλο έχει αλκοόλ γιατί μπορεί να ξηράνει την επιδερμίδα μας.

Άλλοι παράγοντες ξηρασίας: Μερικές φορές η ξηροδερμία δεν οφείλεται μόνο στην αλλαγή εποχής ή το κρύο. Αν παρά τις προσπάθειες μας, νιώθουμε την επιδερμίδα μας κόκκινη, ερεθισμένη, να μας τραβάει τότε ίσως πάσχουμε από κάποια δερματική πάθηση όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ροδόχρους ακμή παθήσεις που επηρεάζονται άμεσα από το άγχος και πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας. Όμως σίγουρα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την κατάσταση αν καταφύγουμε σε ασκήσεις που χαλαρώνουν και διώχνουν το στρες. Τέτοιες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, το πιλάτες, το ται τσι.

Διατροφή και επιδερμίδα. Όσο και αν προσέχουμε την επιδερμίδα μας πρέπει να φροντίζουμε ώστε το διαιτολόγιο μας να ενισχύει την καλή της κατάσταση. Έτσι, αποφεύγουμε αλκοόλ, διουρητικά ποτά, αλατισμένα φαγητά που αφυδατώνουν τον οργανισμό. Πίνουμε πολύ νερό, τρώμε σούπες και ξηρούς καρπούς πλούσιους σε βιταμίνη Ε που θρέφει την επιδερμίδα.