fbpx

8 συμβουλές για σωστά ψώνια

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Γιορτές, εκπτώσεις, προσφορές, τα ψώνια είναι πειρασμός και εμείς υποκύπτουμε για να το μετανιώσουμε λίγο αργότερα και να κλαίμε για το αδειανό μας πορτοφόλι.

Ακολουθούν 8 συμβουλές για σωστό shopping που θα τις χρειαστούμε σε μέρες ανάγκης.

Φτιάχνω λίστα

Κάνουμε λίστα με ό, τι θέλουμε να αγοράσουμε. Πριν λοιπόν βγούμε στην αγορά (πραγματική η διαδικτυακή) προετοιμαζόμαστε: Βλέπουμε τι έχουμε στις ντουλάπες, στα ντουλάπια, στα συρτάρια, στα δωμάτια και καταλήγουμε αν μας λείπει κάτι, τι μπορεί να είναι αυτό και, το πιο σημαντικό, αν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Βέβαια η λίστα θα αξίζει τον κόπο και τον χρόνο μόνο εάν την συμβουλευτούμε κατά την διάρκεια των αγορών και δεν την αφήσουμε τσαλακωμένη στον πάτο της τσάντας μας.

Προϋπολογισμός

Όσο ακατόρθωτο και αν φαίνεται είναι ιδιαίτερης σημασίας να ξέρουμε πόσα χρήματα μπορούμε να ξοδέψουμε για να μην περάσουμε τις μέρες ως τον επόμενο μισθό με παξιμάδια και μήλα. Ακόμα καλύτερα αν καταφέρουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που έχουμε θέσει θα αισθανθούμε πολύ, πολύ καλύτερα για τα ψώνια και για μας!

Πληρώνουμε όσο μπορούμε με μετρητά

Οι έρευνες παρουσιάζουν, το πορτοφόλι μας το αποδεικνύει. Το πλαστικό χρήμα μας δίνει αυτοπεποίθηση η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όταν πληρώνουμε με πραγματικό χρήμα μετράμε και υπολογίζουμε καλύτερα τι ξοδεύουμε.

Θέτουμε χρονοδιάγραμμα

Αν ξεκινήσουμε να περιπλανιόμαστε στα εμπορικά καταστήματα, στους πεζόδρομους και γενικότερα όπου υπάρχουν καταστήματα δεν γίνεται, θα πέσουμε στην αμαρτία. Φροντίζουμε λοιπόν να θέσουμε ένα χρονικό όριο για να σταματήσουμε τα ψώνια και για να κάνουμε κάτι άλλο.

Επιλέγουμε την πιο σωστή ώρα για να ψωνίσουμε

Η οποία δεν είναι όταν είμαστε κουρασμένες και μπουχτισμένες από μια κοπιαστική μέρα στην δουλειά, γιατί έτσι θα ανοίξουμε το πορτοφόλι μας και το κουτί της Πανδώρας ταυτόχρονα! Φροντίζουμε να είμαστε ξύπνιες και ξεκούραστες για κάνουμε αποτελεσματικές αγορές.

Δεν αγοράζουμε όταν

Eίμαστε κουρασμένες, αισθανόμαστε μόνες, βαριόμαστε ή είμαστε τσατισμένες γιατί το πιο πιθανό είναι να πάρουμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε ή που είναι παραπάνω ακριβό από όσο θέλαμε. Αν αισθανόμαστε έτσι δεν ψωνίζουμε . Κάνουμε κάτι άλλο ώσπου να μας περάσει.

Η χρήσιμη ερώτηση «αυτό που θα το φορέσω;»

Πολλές από μας αγοράζουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουμε αυτό που αγοράσαμε. Καταλήγουμε και αρκετά λεφτά φτωχότερες και με ένα π.χ. μπλουζάκι με στρας που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Την ώρα λοιπόν που έχουμε βάλει στο μάτι κάτι ας πάμε λίγο μπροστά τη σκέψη μας για να φανταστούμε πως το έχουμε αγοράσει ήδη: Μας αρέσει ακόμα; Το χρησιμοποιούμε; Το φοράμε; Αν η απάντηση είναι όχι, δεν αγοράζουμε και έχουμε ήδη γλυτώσει από μια πολυέξοδη αγορά.

Δεν αγοράζουμε μόνο και μόνο γιατί κάτι είναι στις εκπτώσεις.

Σπαταλάμε 40 ευρώ σε ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα φόρεμα ή σεντόνια που δεν θα φορέσουμε ποτέ είναι σαν να πετάμε τα λεφτά μας στα σκουπίδια. Αγοράζουμε και στις εκπτώσεις μόνο αυτό που χρειαζόμαστε και που μπορούμε να πληρώσουμε.