fbpx

Τι να αγοράσεις στις εκπτώσεις - Προσοχή στις παγίδες!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ξεκινάει αυτήν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα, έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ίσως η πιο... ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σου!

Οι εκπτώσεις είναι ρε παιδί μου πραγματικά σταλμένες από τον Θεό. Κάθε φορά τις περιμένεις πως και πως, έχοντας ήδη προγραμματίσει τι θα πάρεις. Εντάξει, άνθρωπος είσαι κι εσύ, παρασύρεσαι και καταλήγεις με σακούλες ρούχα και παπούτσια που τα βάζεις μόνο στο γυμναστήριο και το σπίτι!

Για να μην ξοδέψεις πολλά χρήματα άσκοπα -γιατί πραγματικά σε καμία δεν περισσεύουν- σε ρούχα που το 2017 δεν θα είναι στη μόδα, δες τι πρέπει να αποφύγεις.

1) Σύνεση πάνω από όλα!
-Ψώνισε έχοντας υπόψη τις οικονομικές σου δυνατότητες. Κάνε λίστα με τα απαραίτητα είδη.
-Δεν αγοράζει υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Φλεβάρη, οπότε κάνε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε σχέση με τις ανάγκες σου.
-Στην περίπτωση της αγοράς με πιστωτική κάρτα, έλεγξε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λάβε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λπ.

2) Ποιες είναι οι παγίδες
-Τσέκαρε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κλπ.. Σε περίπτωση που ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, ζήτησε από το κατάστημα επισκευή ή αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων. Αυτό δεν ισχύει, αν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή ε.
-Σύγκρινε τις τιμές των προϊόντων και μην παρασύρεσαι από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος-κράχτη ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται γενικώς και αορίστως στις βιτρίνες και δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.
-Κράτα την απόδειξη αγοράς: Θα τη χρειαστείς σε περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.
-Πήγαινε, αν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις και βρες τα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν, ώστε να δεις αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και σε τι ποσοστό.
-Ρώτησε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξει. Συνήθως στις προσφορές τα καταστήματα δεν κάνουν αλλαγές.

3) Μην ξεχνάς τα δικαιώματά σου
-Οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές είναι παράνομες. Αποτελούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή και, ως εκ τούτου, απαγορεύονται.
-Το κατάστημα υποχρεούται, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, να αναγράφει σε όλα τα πωλούμενα είδη τόσο την τιμή πριν όσο και τιμή μετά την έκπτωση ή και το ποσοστό της έκπτωσης, στο ίδιο καρτελάκι, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τη σύγκριση. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές.
-Ειδικά για τα καταστήματα stock ή outlet, πρέπει να αναγράφονται, για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας, τρεις τιμές: η αρχική, η τιμή του stock ή του outlet και, με έντονη γραφή, η τελική τιμή της έκπτωσης.
-Οι προσφορές διαφέρουν από τις εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της εποχής (σαιζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή λόγω τέλους εποχής. Οι προσφορές μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίοδο των εκπτώσεων, και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας, συνήθως προηγούμενων σαιζόν και, άρα, με πιο μειωμένες τιμές. Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
-Αν τη μειωμένη τιμή τη δικαιούται συγκεκριμένη μόνο κατηγορία καταναλωτών, π.χ. οι κάτοχοι κάρτας πελάτη του καταστήματος, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά δίπλα από την τιμή.
-Αν η υψηλή έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς π.χ. το “προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση”.
-Ο έμπορος υποχρεούται και κατά τις εκπτώσεις να ενημερώνει τον αγοραστή για την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος και να του δίνει κάθε σχετική πληροφορία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διάρκειας ζωής του.
-Οι οδηγίες χρήσης και η εγγύηση των προϊόντων πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.
-Τα δικαιώματα του καταναλωτή (επισκευής, αντικατάστασης ή υπαναχώρησης), σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων.
-Σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων κι εφόσον δεν είναι ελαττωματικό, η αποτίμησή του γίνεται στη μειωμένη τιμή.

4) Διεκδίκησέ τα
-Για παραπλανητικές πρακτικές και πλασματικές ή ανακριβείς κατά το ποσοστό εκπτώσεις αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης καταναλωτών 1520), η οποία επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
-Για προβλήματα μετά από συναλλαγή μας με προμηθευτή που εδρεύει στην Ελλάδα κάνε την αναφορά σου στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή».

Μην ξεχνάς ότι την ερχόμενη Κυριακή 15 του μήνα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά!