fbpx

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κρύβει "βόμβες" θερμίδων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Έχετε αναρωτηθεί πόσες θερμίδες κρύβουν τα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα;

Οι θερμίδες των πιο δημοφιλών πιάτων στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας απασχολούν όλους όσους "κάνουν" διατροφή αλλά και εκείνους που για λόγους υγείας πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Χαλβάς – Θερμίδες: 100γρ.: 540 kcal

Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι πλούσιος σε θρεπτική αξία, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ταραμάς – Θερμίδες: 100γρ.: 407 kcal
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) για αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και πλούσια σε θερμίδες. Καλό είναι να μην καταναλώσουμε περισσότερες από 2 κουταλιές της σούπας, δηλαδή 30γρ.

Πατατόσαλάτα-Θερμίδες: 1 μερίδα: 200 Kcal

Πιάτο φαινομενικά αθώο σε γενικές γραμμές που προτιμούν όσοι κάνουν διατροφή. Και αυτό όμως θέλει προσοχή καθώς μία μερίδα έχει 200 θερμίδες.

Θαλασσινά – Θερμίδες: 100γρ.: 200 kcal
Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανητά! Είναι πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ιδανική πρόταση για όσες ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες. Τα τηγανητά καλαμαράκια στα 100 γρ έχουν 400 θερμίδες

Λαγάνα – Θερμίδες: φέτα.: 80 kcal
Μία φέτα λαγάνα είναι αρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού. Από διατροφικής πλευράς, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τι γλυκά να καταναλώσετε

Τα γλυκά της Καθαράς Δευτέρας ευτυχώς δεν έχουν κρέμα γάλακτος, αυγά, βούτυρο και σοκολάτα γάλακτος.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή μακεδονικός

Μαύρη σοκολάτα

Παστέλι

Γλυκά κουταλιού

Αλκοόλ και θερμίδες

Ιδανικά 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες. Εάν σας ενδιαφέρει η διατροφή και το σώμα σας, καλό είναι να μην πιείτε παραπάνω.

330ml μπίρα (1 μεγάλο ποτήρι): 146 θερμίδες

60ml ούζο (σφηνάκι μεγάλο): 150 θερμίδες

60ml τσίπουρο (σφηνάκι μεγάλο): 170 θερμίδες

120ml κρασί (1 ποτήρι): 80 θερμίδες