fbpx

Γλυκοπατάτες στο φούρνο, νόστιμες και υγειινές

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Λαχταριστές και χορταστικές με λίγες θερμίδες, οι γλυκοπατάτες δεν πρέπει να λείπουν απο την εβδομαδιαία διατροφή σας.

Ολοι λατρεύουμε τις πατάτες αλλά ο φόβος των θερμίδων και του περιττού λίπους μας κρατά μακριά. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις γλυκοπατάτες, αυτό το απίθανο superfood που μόλις το ανακαλύψετε θα σας πάρει το μυαλό και θα το καταναλώνετε χωρίς τύψεις. Τα 100 γρ περιέχουν 86 Kcal και έχουν πολλά θρεπτικά οφέλη όπως μεγάλη ποσότητα καροτένιων συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Τα καροτένια μετατρέπονται στο συκώτι σε βιταμίνη Α. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη. Η γλυκοπατάτα Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων. Διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός ΓΔ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς και για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Συνταγή για γλυκοπατάτες στο φούρνο

Υλικα

1 μερίδα Ζωμός Λαχανικών

4 κ.σ. βούτυρο ή υποκατάστατο

4 μέτριες γλυκοπατάτες, κομμένες σε κύβους

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον ζωμό με το βούτυρο σε λείο και παχύρρευστο μείγμα και αλείφουμε καλά τις πατάτες.

Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ή με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεσαίο ταψί και βάζουμε μέσα τις πατάτες, σε μία στρώση. Καρυκεύουμε με το πιπέρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό συνοδεύοντάς το με ένα δροσερό ντιπ ή απλά με γιαούρτι. Για όσους τις θέλουν πικάντικες η πάπρικα ταιριάζει ιδανικά με τις γλυκοπατάτες.