fbpx

Croque monsieur: πως θα φτιάξετε το γαλλικό έδεσμα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πρωταγωνιστεί σε όλα τα brunch και αποτελεί αγαπημένο πιάτο των Παριζιάνων.

Λατρεύουμε τα αυγά και τα επιλέγουμε σχεδόν πάντα όταν βγαίνουμε για το καθιερωμένο κυριακάτικο brunch. Το Croque monsieur το αγαπάμε ιδιαιτέρως.

Υλικά για 3 σάντουιτς

για την μπεσαμέλ με τυρί (σάλτσα mornay-μορνέ)

20γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο (παρακαλώ όχι μαργαρίνη!) (1 μεγάλη κ.σ.)

15γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 μεγάλη κ.σ.)

250μλ γάλα πλήρες, χλιαρό

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα συμπυκνωμένο (προαιρετικά)

1 κρόκο αβγού

75γρ τυρί Έμμενταλ ή Γραβιέρα Ελβετίας, τριμμένο

25γρ παρμεζάνα τριμμένη

Για την συναρμολόγηση

6 φέτες ψωμί

λίγο βούτυρο για να αλείψετε τις φέτες

6 φέτες καλό ζαμπόν (Γαλλικό Foue ή τα ελληνικά του ισοδύναμα όπως το Fouantre του Υφαντή, το Fuego του Νίκα ή το Gourmet Εν Ελλάδι)

12 φέτες έμμενταλ ή γραβιέρα Ελβετίας

μουστάρδα Dijon

45γρ έμενταλ τριμμένο

20γρ παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ τυριού (σάλτσα mornay-μορνέ). Βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε και το αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα (αβγοδάρτη) για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να ψηθεί λίγο το αλεύρι, αλλά να μην καεί.

Ρίξτε και το χλιαρό γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα για 2 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την κρέμα γάλατος, τον κρόκο και τα τυριά.

Ανακατέψτε καλά και βάλτε την σάλτσα σε ένα μπολ. Καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και αφήστε τη να κρυώσει. Η σάλτσα μπορεί να γίνει και από την προηγουμένη και να μπει στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες. Δεν καταψύχεται.

Για τη συναρμολόγηση: προθερμάνετε το φούρνο στους 230 oC.

Αλείψτε κάθε φέτα με λίγο βούτυρο και βάλτε τις σε μια λαμαρίνα φούρνου. Ψήστε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, περίπου 3-4 λεπτά.

Βγάλτε τις φέτες από τον φούρνο και απλώστε στις μισές μια κουταλιά της σούπας σάλτσα μορνέ. Βάλτε επάνω μια φέτα έμμενταλ.

Πάνω στο έμμενταλ βάλτε λίγη μουστάρδα Dijon και από πάνω τοποθετήστε το ζαμπόν. Τελειώστε με λίγη ακόμη σάλτσα μορνέ και κλείστε τα σάντουιτς με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού (με την ψημένη πλευρά να ακουμπάει στο σάντουιτς και την άψητη να είναι από επάνω.

Απλώστε σε κάθε σάντουιτς αρκετή ακόμη σαλτσούλα και πασπαλίστε με το τυρί.

Ψήστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από επάνω. Αφήστε τα croque να κρυώσουν μερικά λεπτά και σερβίρετέ τα είτε ολόκληρα είτε κομμένα στη μέση.







Διαβάστε ακόμα